Läbimurre HIV ravimises: ahvidel õnnestus samalaadne tõbi välja ravida (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reesusmakaakidel esinevat SIV'd suudavad teadlased teatud tingimustel ravida. Pilt on illustratiivne
Reesusmakaakidel esinevat SIV'd suudavad teadlased teatud tingimustel ravida. Pilt on illustratiivne Foto: Sam Panthaky/ AFP /Scanpix

Peamine raskus HIV ravimisel seisneb viiruse vastupidavuses. Kui patsient saab ravimite abil oma infektsiooni kontrolli alla ja viirus organismis ei voha, siis püsib HIV peidetud ja taltsates kolletes edasi ning ootab vaid võimalust, millal saaks ravimite mõju kadudes uuesti keha laastama asuda.

Eelmisel nädalal retroviirustele pühendatud konverentsil tutvustas immunoloog Michael Gale oma uurimisrühma tulemusi. Neil õnnestus ahve nakatavat HIV analoogi SIV'd teatud tüüpi vaktsiini abil taganema sundida, vahendab Science.

2011. aastal välja töötatud paljutõotav vaktsiin seob omavahel SIV ja tsütomegaloviiruse, mis ahvides kahjulikke reaktsioone esile ei kutsu. Kokku 55 protsenti kaitsepookimise saanud ahvidest said aja möödudes SIV’st lahti. Kuid vaktsiini autor Louis Picker ei suutnud seletada, millised imuunsüsteemi osad vastutasid vaktsiini mõju eest ning miks ligi pooltel kordadel see ei toiminud.

Gale’i töörühm uuris Pickeri vaktsiini ning suutis tuvastada 234 geeni, mis selle edukust mõjutavad. Gale suutis 91 protsendise tõenäosusega ennustada, kas Pickeri vaktsiin mõne konkreetse looma puhul mõjub või mitte. See annab Pickerile vaktsiini arendamiseks uusi võimalusi.

Samuti konverentsil üles astunud immunoloog Dan Barouch tegutseb aga hoopis haiguse ravi võimalustega. Tema juhitud katsete käigus nakatati 44 ahvi SHIV’ga, inimeste HIV ja ahvide SIV hübriidvormiga. Kõigepealt raviti ahve, nagu ravitakse ka inimesi, kahe aasta jooksul antiretroviraalidega (ARV).

Seejärel lõpetati ARV’de manustamine ning ahvid jagati nelja rühma: kontrollrühm, kes edaspidist ravi ei saanud; rühm, kes sai vaid HIV antikehi; rühm, kellele manustati immunsüsteemi geene mõjutavat ravimit TLR7 ning viimaks rühm, kes kes sai mõlemat. 16 nädala pärast lõpetati kõikide ravimite manustamine.

Nagu teadlased eeldasid, siis kontrollrühma hulgas hakkas viirus uuesti jõudsalt vohama. Ning antikeha või TLR7’t saanud ahvide hulgas samuti, 22 loomast 20 näitasid viiruse aktiveerumise märke. Lootustandvalt ei naasenud viirus kuue kuu jooksul pooltel loomadel neljandast rühmast, kes said nii HIV antikehi kui ka TLR7 ravimit.

On võimalik, et see ravimeetod lihtsalt lükkab edasi viiruse naasmist, kuid praeguste tulemuste valguses näitab katse, et vähemalt see uurimissuund on paljulubav. Inimeste hulgas on täheldatud kuni kaheaastast peiteperioodi ARV ravimite ja viiruse tagasituleku vahel. Tasub mainida, et 44 ahviga sooritatud eksperiment on veel käigus ning Barouchi töörühma andmed on veel esialgsed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles