Haigused, mis ohustavad õunatüüpi kehaga ehk kõhurasvaga kimpus inimesi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervislikumad valikud aitavad vormi hoida või saavutada.
Tervislikumad valikud aitavad vormi hoida või saavutada. Foto: PantherMedia / Scanpix

Inimeste kehakuju saab jagada üldjoontes neljaks: õun, pirn, liivakell ja pulk. Ülekaalu ja rasvumise puhul võib rasv koguneda keha erinevatesse kohtadesse.

Selle järgi eristatakse õuna- ja pirnikujulist rasvumist, kirjutab Tervise Arengu Instituut. Õunakujulisel rasvumisel koguneb rasv kõhupiirkonda, siseorganite vahele ja rinnale. Vahel nimetatakse sellist rasvumist ka õllekõhuks, kuid tegelikult soodustab rasvumist igasugune alkoholi liigtarbimine.

Selline rasvumine esineb rohkem meestel, aga ka vanematel naistel pärast menopausi. Uurimused on näidanud, et õunakujulist rasvumist põhjustab ka pikaajaline stress, mille põhjuseks peetakse stressi puhul erituvat liigset kortisooli.

Õunakujuline rasvumine on riskifaktor: 

  • südame-veresoonkonnahaigustele,
  • diabeedile,
  • kõrgvererõhule,
  • neerukividele,
  • dementsuse suurenemisele vanemas eas,
  • rinnavähile naistel.

Raviks soovitatakse aeroobset treeningut, stressivähendavaid tegevusi ning igapäevast tarbitavat toiduenergia vähendamist.

Pirnikujuline rasvumine

Pirnikujulisel rasvumisel koguneb rasv reitele ja puusadele. Selline rasvumine on iseloomulikum naistele. Pirnikujulist rasvumist peetakse õunakujulisest vähem ohtlikuks, kuna rasv on kogunenud põhiliselt naha alla, mitte siseorganite vahele. Paraku on sellist rasvumist raskem likvideerida, sest vaatamata vähese energiasisaldusega dieedile ja kehalise koormuse tõstmisele kaob rasv kõige raskemini just reitelt.

Loe liivakella- ja pulk-tüüpi kehakujust pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles