10 vähieksperti jagavad nippe, millega nemad surmavat tõbe ennetavad

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doctor holding a dumbbell
Doctor holding a dumbbell Foto: Shannon Fagan/PantherMedia / Shannon Fagan

Arstidel tervisenippe seinast-seina, ühe jaoks on oluline aeg maha võtta, teise jaoks jõuda õigete koostisosadega hommikusöök valmistada. 

Vähk on südamehaiguste järel suurim surmapõhjus. Portaal Men´s Health küsis arstidelt ja teadlaselt, mida nad teevad vähi ennetuseks.

Söö kasulikku toitu

Põletiku tekkimise ja vähiga aitab võidelda toidulaud, kus on rikkalikult köögivilju, kiudaineid ja oomega-3-rasvhappeid. Onkoloog Philippe Spiess Moffitti vähikeskusest sööb jõudu andvat hommikusööki. Ta paneb pannile veerand tassi külmutatud spinatit ja segab selle munaga ning 200 milliliitri munavalgega. Küpsetatud segu läheb täistera tortilla vahele koos näpuotsatäie juustu, kolmandiku avokaado ja lusikatäie salsakastmega.

Aspiriin

Aspiriin teeb rohkem kui tuimestab valu ja leevendab südameinfarkti riski, see vähendab põletikku käärsooles. Connecticuti käärsoole vähi ennetuskeskuse juhataja Daniel Rosenberg soovitab kõigil võtta 81 milligrammi aspiriini iga päev. See tuleks siiski esmalt arstiga läbi rääkida, kuna osadel inimestel põhjustab aspiriini võtmine liigset veritsust. Rosenbergi sõnul tasub seda kindlasti teha, kui arst on selle heaks kiitnud.

Väldi plastikut

San Francisco uroloogiaprofessor June Chan pakib endale lõuna kaasa, kuid kasutab plastikkarbi asemel moosipurki. Plastik võib sisaldada vähki tekitavaid kemikaale.

Kasuta päiksekreemi

Kehal tekib kõige tõenäolisemalt vähk nahal. Dermatoloog Joseph Sobanko Pensylvania ülikoolist kasutab igal hommikul näol 30-se faktoriga päikesekreemi, mis sisaldab lisaks tsinki ja titaanoksiidi.

Tee trenni

Clevelandi kliiniku vähiinstituudi onkoloog Keith McCrae töötab pikki tunde, kuid leiab endiselt aega kuus korda nädalas trenni teha. Talle meeldib mägirattaga sõitmine ning arst sõidab iga päev 40 kilomeetrit, nädalavahetusel rohkemgi.  

Toidulisand naha jaoks

Dermatoloog Anthony Rossi, kes töötab Memorial Sloan Ketteringi vähikeskuses võtab igal hommikul nikotiinamiidi. See on B3-vitamiini vorm, mis võib vähendada teatud tüüpi nahavähkide tekkimist, sest takistab UV-kiirgusest tulevat rakukahjustust. See ei tähenda, et päikesekreemi ei peaks kasutama ning alati tuleks arstiga enne uue toidulisandi võtmist arutada.

Suupisteks pähklid

Onkoloog Matthew Yurgelun Dana-Farberi vähiinstituudist sööb mandleid või pistaatsiapähkleid, kui vajab suupistet. Tema sõnul on see hea näljapeletaja ja hoiab teda eemal magusatest ja rasvastest toitudest, mis võiksid ülekaalulisust tekitada. Päevas võiks süüa 20–24 pähklit.

Rahune

Krooniline stress võib vähki tekitada. Feinbergi meditsiiniülikooli uroloog Nelson Bennett soovitab 15 minutilist stressileevendajat. Istu kinnise uksega, telefon hääletu peal. Hinga tugevalt läbi nina sisse ja läbi suu välja kümme korda. Sule silmad ja märka enda ümber olevaid helisid. Seejärel too oma mõtted hingamisele. Ära mõtle oma muredele. Tema sõnul läheb keskendumiseks aega umbes 15 minutit ning mida rohkem ta seda rituaali sooritas seda lihtsamaks see tema jaoks muutus.

Joo rohelist teed

Roheline tee sisaldab antioksüdante. Kishwaukee haigla onkoloog Alan Wan joob igal hommikul ühe tassi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles