Hambaarst räägib: milliseid probleeme tarkusehambad võivad põhjustada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige paremini aitab eemaldamise vajalikkuse üle otsustada röntgenpilt.
Kõige paremini aitab eemaldamise vajalikkuse üle otsustada röntgenpilt. Foto: Danny Auenm?ller/PantherMedia / Danny Auenm?ller

Enam kui kolmveerandil inimestest ei mahu tarkusehambad ritta ning 90 protsendil on vähemalt üks probleemne tarkusehammas, selgub statistikast.

Paljud inimesed on kas tarkusehammaste lõikudes või nende hilisemate pahategude tõttu tarkusehammastega sõjajalal, rääkis Sakala Hambaravi hambaarsti Kaja Kiige Terviseuudistele

Tarkusehambad lõikuvad tavaliselt 17–25 eluaasta vahel ning kuna need on viimased hambad, mis lõikuvad, tuleb sellest ka nende nimi. Probleemid tulevad sellest, et tarkusehammas lõikub osaliselt või jääb lõikumata ja põhjustab põletikku.

Tarkusehammas võib teised hambad puseriti ajada

«On päris tavaline, et tarkusehammas ei mahu hästi oma õigele kohale ära või kasvab viltu. Siis hakkab vaene hammas trügima ning teisi hambaid oma õigelt kohalt ära lükkama või siis just vastupidi, tema areng peetub ja hammas jääb lõikumata,» selgitas Kiige. Esimesel juhul võib tarkusehammas naaberhammast ja selle juurt või luud kahjustama hakata ning seeläbi hambareas defekte põhjustada. Peetunud hambas võib tekkida valulik põletik, mis võib edasisi terviseprobleeme tekitada.

Kui tarkusehammas on lõikunud õiges asendis, osaleb mälumisprotsessis ja probleeme ei põhjusta, ei ole selle eemaldamine vajalik. Kui hammast ümbritsev ige on tihti põletikuline, raskesti puhastatav, tekitab paistetust või mõjutab oluliselt teisi hambaid ja lõualuud, otsustab hambaarst suure tõenäosusega tarkusehamba eemaldamise kasuks. «Paremini aitab eemaldamise vajalikkuse üle otsustada röntgenpilt, mis näitab täpselt tarkusehamba paiknemist teiste hammaste suhtes ja seda ka juhul, kui hammas ei ole veel lõikunud,» sõnas Kiige, lisades, et vahel võib kas ortodontilistel või patoloogilistel põhjustel osutuda vajalikuks ka täiesti lõikumata või peetunud hamba eemaldamine.

Eemaldamine on kergem noores eas

Kuna vanemaks saades muutub lõualuu tihedamaks ning hambajuur pikemaks, on kõige parem lasta tarkusehammas eemaldada hilises teismeeas või noore täiskasvanuna, mil hamba eemaldamine tekitab vähem komplikatsioone. Kuigi lõikunud hamba saab hambaarst enamasti välja tõmmata, tuleb peetunud hammas sageli eemaldada kirurgiliselt, mis on juba keerulisem protseduur. «Sellisel juhul tuleb lõigata lahti hammast kattev ige, eemaldada hamba ümbert luu ja hammas puuriga tükeldada, pärast mida tuleb haav kinni õmmelda ja patsiendil selle eest paranemisperioodil ilusti hoolt kanda,» selgitas protseduuri Kiige, märkides, et patsient peab pärast operatsiooni võtma vajadusel antibiootikume ning valuvaigisteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles