Kuidas suitsetamine lõplikult maha jätta?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Suitsetamine on sõltuvust tekitav pahe, millest on keeruline loobuda. Samas leidub siiski nõuandeid, mida järgides on lihtsam sigarettidega igaveseks hüvasti jätta, räägib Apotheka apteeker Kerli Valge.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on tubakatarvitamine seotud vähemalt 25 haiguse tekkega ning tubakatarvitamist peetakse maailmas üheks suurimaks surmade põhjustajaks – sest pole ühtki organit, mida tubakakeemia ei kahjustaks.

Tubakas on kantserogeense toimega, mistõttu võib suitsetamine näiteks suurendada haigestumist vähki vähemalt 12 erinevas kehapiirkonnas: kopsudes, suuõõnes, ninaõõnes, paranasaalsiinustes, neelus, kõris, söögitorus, pankreases, maos, maksas, neeruvaagnas ja põies. Samuti põhjustab tubakas müeloidset leukeemiat ehk verevähki.

Ometi on organismi vabastamine nikotiinisõltuvusest tõsine väljakutse. Leidub nii neid, kes suudavad sellest loobuda päevapealt, kui ka neid, kes järk-järgult oma nikotiinitarbimist vähendavad. Suitsetamisest võõrutamine kestab esimesest suitsuvabast päevast keskmiselt kaheksa kuni kümme nädalat. 

Kuidas suitsetamist maha jätta?

Esimene samm pahest loobumisel on suitsetaja arusaam, et ta tahab oma tervist parandada, elukvaliteeti muuta ja end paremini tunda. Üldjuhul need, kes on suitsetamisest loobunud, soovitavad seda teha otsustavalt ja päevapealt. Parim aeg on puhkuseperiood, mil on kõige lihtsam vältida suitsetajate seltskonnas viibimist.

Esimesed päevad ja nädalad pärast suitsetamisest loobumist on kriitilised. Just siis võivad ilmneda võõrutusnähud kõige teravamalt ja seetõttu võib olla raske oma otsusele kindlaks jääda. Eelkõige väljenduvad need peavalu, ärevuse, pearingluse, väsimuse ja unehäiretega. Lisaks võivad tekkida ka keskendumishäired.

Mõnevõrra saab võõrutusnähtusid ja suitsetamistungi leevendada apteegis müügil olevate nikotiini sisaldavate toodetega. Valida saab erineva tugevusega plaastrite ja närimiskummide vahel, samuti on olemas suuõõnesprei. Nikotiiniplaastritest on olemas nii 16- kui 24-tundi kasutatavad plaastrid, neid on müügil erineva kangusastmega, nii et kindlasti on mõistlik enne ostmist konsulteerida apteekriga.

Suitsetamisest loobunud inimesed on kiitnud ka erineva kangusega losenge, mille valikul tuleb lähtuda eelkõige sellest, mitu sigaretti inimene varasemalt päeva jooksul tegi. Losengid aitavad suitsetamisest loobumisel asendada mõningal määral sigarettidest saadavat nikotiini.

Teistmoodi näritav näts

Suitsetamisest loobumisel leiab abi ka nikotiini sisaldavatest närimiskummidest. Närides vabaneb nendest nikotiin, mis imendub läbi põse limaskesta organismi. Kui nikotiini satub organismi liiga palju, võib saada tugevad kõrvaltoimed. Seetõttu tuleb nikotiini närimiskumme närida mõned korrad.

Kui tunned tugevat maitset või kerget põletustunnet, tuleb närimiskumm panna põse sisekülje ja igemete vahele. Pärast tugeva maitse ja/või kerge põletustunde kadumist võib närimiskummi uuesti aeglaselt närida ja korrata eelnevat tegevust.

Tavaliselt näritakse ühte närimiskummi 30 minutit, seejärel kaob sellel maitse.

Meeles tasub pidada seda, et närimiskummi närimisel tekkiv suur hulk sülge tuleks allaneelamise asemel välja sülitada, sest süljes sisalduv nikotiin võib põhjustada mao limaskesta ärritust.

Ettevaatust ravimite ja kohviga

Kroonilistel haigetel on suitsetamisest loobumisel oluline tähelepanu pöörata ka ravimitele –sest teatud ravimite annuseid vajavad korrigeerimist, muidu võivad avalduda kõrvaltoimed, mis varem tubaka tõttu ei ilmnenud. Seega peaksid kroonilisi haigusi põdevad inimesed kindlasti suitsetamisest loobudes arstiga nõu pidama.

Lisaks ravimitele on tubakal oluline koostoime ka kofeiiniga, seega kui suitsetamisest loobutakse, on vaja vähendada ka kofeiini tarbimist vähemalt poole võrra, et vältida üleliigset kofeiini taset – liigne kofeiini tarbimine võib tekitada näiteks närvilisust, kõrget vererõhku ja peavalu.

Tervislik eluviis ja sport

Kõige paremini aitab suitsetamisest loobuda asendustegevuste leidmine. Oluline on aga see, et asendustegevuseks ei saaks söömine, sest suitsetamisest loobumisega võib ainevahetus aeglustuda.

Seepärast on kaalutõusu vältimiseks oluline, et loobujad teeksid hoopis rohkem füüsilist treeningut – sportimine on hea asendustegevus suitsetamisele – ja toituksid tervislikult. Kindlasti tuleb valida, mida süüa. Kõige parem on toituda mitmekesiselt ja tasakaalustatult, sest ühekülgselt süües on lisaks ülekaalule suur oht, et organismil tekib puudus vajalikest ainetest. Igapäevaselt tuleb tarbida erinevaid piimatooteid, täisteraviljatooteid, puu- ja juurvilju ning taimseid õlisid (oliivõli, avokaadoõli, seesamiõli). Iganädalaselt tuleks tarbida kala (lõhe, sardiin, tuunikala, heeringas), linnuliha, mune ja liha, eelistada võiks tailiha. Apteegist on võimalik leida preparaate, mis sisaldavad taimseid kiudaineid – näiteks Bio-Fiber tabletid või Silvaslim Colon Clean pulber, mis tekitavad täiskõhutunde ja vähendavad tekkida võivaid söömasööste, soodustavad seedimist ning leevendavad kõhukinnisust.

Omamoodi innustust suitsetamisest loobumiseks võib saada ka valgendavast hambapastast, mis aitab puhastada hambad tubaka tekitatud kollakast värvist. 

Suitsetamisest loobumisel on kindel tahe juba pool võitu, sest suitsetamine on sõltuvus, millest vabaks saamine vajab tugevat tahtejõudu ja oma igapäevaste harjumuste muutmist. Seda teed ette võttes on hea, kui saab toetust ka oma lähedastelt – perelt, sõpradelt ja kolleegidelt.

Copy
Tagasi üles