Mis juhtub keharasvaga kaalukaotuse ajal tegelikult? (1)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trenn aitab keharasva kogust vähendada.
Trenn aitab keharasva kogust vähendada. Foto: Panther Media/Scanpix/Wavebreakmedia ltd

On väga levinud arvamus, et kui inimene langetab kaalu, muudetakse põletatud rasv energiaks. Austraalia Uus-Lõuna-Walesi ülikooli teadlaste sõnul pole see aga tõsi.  

Tegelikult muudetakse rasv süsihappegaasiks ja veeks, tõdesid Ruben Meerman ja professor Andrew Brown, kirjutab Independent. Arusaam, et rasv muudetakse energiaks, on problemaatiline, kuna see rikuks aine massi jäävuse seadust, millele kõik keemilised reaktsiooni alluvad, kirjutasid nad ajakirjas The Conversation.

Meerman ja Brown uurisid 150 arstilt, toitumisnõustajalt ja personaaltreenerilt, mis nende arvates juhtub rasvaga, kui inimese kehakaal langeb. Küsitletutest vaid kolm vastasid õigesti, et rasv muudetakse süsihappegaasiks ja veeks.

«Sa hingad välja süsihappegaasi ja vesi liigub vereringesse, kuni see jõuab uriini ja higistamise kaudu kehast välja,» ütlesid Meerman ja Brown. Kui inimene kaotab 10 kilogrammi rasva, siis 8,4 kilogrammi sellest tuleb välja kopsude kaudu ja ülejäänud 1,6 kilogrammi veena. Ehk siis peaaegu kogu rasv väljub kehast hingamise teel, tõdesid teadlased.

Enamik süsivesikuid ja rasvu, mida inimene seedib, muudetakse süsihappegaasiks ja veeks. Lisaks tasub arvestada nende grammidega, mis sisenevad inimese kehasse hapnikuna. «Pole öeldud, et me hingame sisse enam kui 600 grammi ulatuses hapnikku ning ka see on võrdselt oluline meie vöökoha seisukohast,» laususid teadlased.

Seega ei tule ilmselt kellelgi üllatuseks, et kaalukaotusele aitab kaasa liikumine. «Ainus võimalus, kuidas suurendada keha süsihappegaasi tootmise hulka, on liigutada oma lihaseid,» kinnitasid Meerman ja Brown. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles