Läti hakkab sõdima transrasvadega

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väga odavad küpsised võivad Lätis müügilt kaduda.
Väga odavad küpsised võivad Lätis müügilt kaduda. Foto: SCANPIX

Alates 1. juunist hakkavad Lätis kehtima karmid piirangud toiduainetes leiduvatele transrasvadele ning piirangud laienevad ka imporditud kaupadele.

Transrasvhappeid leidub looduslikult vähesel määral mõnes toidus, kuid nende kasutamine on laialt levinud toiduainetetööstuses, kuna need aitavad tootmiskulude pealt kokku hoida, kirjutab TVnet viitega.

Läti tervishoiuministeeriumist öeldi, et inimesed tarbivad peamiselt just neid toiduained, mis sisaldavad suures koguses kunstlikke transrasvhappeid, nagu näiteks maiustused, kondiitritooted, soolaseid ja magusaid snäkke.

Lubatud transrasvhapete määr toiduainetes  hakkab sõltuma toiduaine rasvasisaldusest. Mida suurem see on, seda rohkem võib selle koostises olla transrasvhappeid. Näiteks 20-protsendilise rasvasisaldusega juustus ei tohi transrasvhapete osakaal ületada kahte grammi saja grammi juustu kohta.

Kuna Euroopa Liidus on vaid kuues riigis transrasvhapete sisaldus seadustega reguleeritud, siis laienevad Lätis kehtestatud piirangud ka kõigile imporditud toodetele. Läti Toiduainete Liidu kinnitusel vastab juba praegu lõunanaabrite tootjate toidukaup uutele nõuetele, kuid riiki imporditud toodete puhul seni regulatsioon puudus. Seetõttu tuleks Läti Toiduainete Liidu  hinnangul just nendest kontrollimist alustada. Liit küsis lõunanaabrite valitsuselt täiendavate analüüside tegemiseks 90 000 eurot.

Transrasvhappeid leidub  kõige enam odavates maiustustes, praetud või frititud toiduainetes. Toiduainete liit ei usu, et selliste toodete hinnad võivad seoses uute reeglitega tõusta, ilmselt kõige odavamad neist kaovad Lätis müügilt.

2016. aastal vastvalminud Euroopa Komisjoni raportis  «Toidus ja elanike üldises dieedis sisalduvate transrasvhapete kohta» leiti, et  kõige tõhusam viis toiduga saadavate transrasvhapete  vähendamiseks on tööstuslike transrasvhapete  sisaldusele  piirnormi seadmine, kirjutas maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Katrin Lõhmus terviseinfo blogis 2016. aastal.  2015. aasta juuni keskpaigas teatas USA transrasvhapete keelustamisest toidus.

2011. aastal viisid Eesti Maaülikooli teadlased läbi uuringu jaekaubanduses müüdavate rasvasegu võiete, margariinide ja küpsetusmargariinide (kokku 26 kaubamärki) rasvhappelise koostise kohta. Erilist tähelepanu pöörati transrasvhapete sisaldusele. Rasvasegu võiete transrasvhapete sisaldus varieerus alates 1,18 protsendist kuni 9,08 protsendini, margariinide puhul alates 0,04 kuni 34,96 protsendini ning küpsetusmargariinide puhul alates 0,14 protsendist kuni 39,50 protsendini.

Võrreldes mõni aasta varasemate andmetega oli 2011. aastaks tööstuslikult toodetud transrasvhapete sisaldus vähenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles