Sündivat last mõjutab mõlema vanema eelnev tervis

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tomas Anderson/PantherMedia / Tomas Anderson/Scanpix

Esmaspäeval avaldati teadusajakirjas The Lancet kolm uuringut, mis näitasid, kuidas nii naise kui ka mehe tervis võib  järeltulijate sünnikaalu või ajuarengut mõjutada.

Tulevased emad võivad aimata, et raseduseelne tervis võib mõjutada nende lapsi. Aina enam ilmub teadustöid, mis näitavad, et ka isa tervislik seisund enne lapse eostamist võib rasedusele ja lapsele mõju avaldada, vahendab CNN

Uuringud on olulised, sest rõhuvad vajadusele raseduseelset tervist kontrollida ja arvesse võtta ning seeläbi parandada sünnitulemusi, laste tervist raseduse ajal ning nende hilisemas elus, ütles Harvardi meditsiinikooli teadlane Milton Kotelchuck, kes ei osalenud uuringus. Tema sõnul juhtub peaaegu kogu oluline embrüoloogiline areng raseduse esimestel nädalatel, eostamise perioodis. Kuigi sel ajal ei olda enamasti rasedusest veel teadlik, juhtuvad siis olulised muutused: areneb aju, terve selgroog ning kõik närvid.

Kolm kuni kuus kuud enne lapse saamise üritamist tuleks lapsesoovijatel keskenduda oma tervise hoidmisele ja vajadusel parandamisele. Bioloogilisest vaatenurgast defineeritakse eostuseelset perioodi päevade või nädalatega enne embrüo arenemist. Isiklikust vaatenurgast algab eostuseelne periood kohe, kui paar otsustab lapse saada, mis on tavaliselt nädalad või kuud enne rasedust. Laiemalt hõlmab see kuid või aastaid, mis jäävad raseduseelsesse aega. Seega tähendab see paari üldist tervist, toitumist, kroonilisi haigusi, nagu ülekaalulisus või diabeet.

Ülekaalulistel meestel on suurem võimalus seemnerakkude vähenemiseks ning ülekaalulistel naistel on risk kaasasündinud sünnidefektideks, näiteks südameprobleemid. Ülekaalulisus suurendab võimalust preeklampsiaks ehk raseduskrampideks ning diabeedi tekkimiseks. Samal ajal on alakaalulistel suur risk sünnitada liiga väike laps.

Teadlaste sõnul on tõendeid, et mõlema vanema raseduseelne tervis, füsioloogia, kehakoostis, ainevahetus ja toitumine võivad suurendada lastel esinevaid kroonilisi haigusi. Lisaks leiti, et sarnased tagajärjed võivad olla kunstlikul või kaasa aidatud viljastamisel. Näiteks oli tänu viljatusravile sündinud lastel suurem risk saada haruldasi geneetilisi haigusi, näiteks närvisüsteemi mõjutavat Andelmani sündroomi.   

Loe uuringute kohta lähemalt uudistekanalist CNN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles