Kas alkohol paneb akne vohama?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: simone piccoli / PantherMedia / simone piccoli

Alkoholitarbimise ja akne tekkimise seoseid näitavad veel vaid vähesed uuringud, ent on nii mõndagi, mida alkohol kehas muudab ning sellega punnide levikuks soodsa pinnase loob.

Dermatoloog dr Nerissa Moodley selgitas Health24 portaalis, miks ja kuidas võib tihe alkoholitarbimine aknet tekitada.

Hormonaalsed muutused. Alkoholitarbimine võib suurendada nii testosterooni kui ka östrogeeni taset organismis. Kui hormoonide tase tõuseb, siis muutuvad tootlikumaks ka rasunäärmed. Liigne rasu aga ummistab poorid ning võib seeläbi põhjustada punetust ja aknet.

Bakterite levik. Uuringud näitavad, et alkoholi kasutab kütusena bakter nimega Cutibacterium acnes, mis peitub näonaha rasunäärmetes ning on süüdlane seal põletikuliste protsesside tekkimise eest. Seega annab alkohol vajaliku tõuke sellele, et nimetatud bakter saaks näonaha ära rikkuda.

Põletikulised protsessid. Alkohol võib soodustada kehas põletike teket, sest see tõstab tsütokiinide taset. Kui muidu on nende roll kehas põletikke reguleerida, siis liiga kõrge osakaalu puhul hakkab keha suure koorma all endale vastu töötama, kõrvalnähuna näemegi põletikuliste punnide tekke soodumust.

Oma osa on dr Moodley sõnul ka inimese toitumisel. «Hiljutised uuringud näitavad seost akne ja piimatoodete tarbimise vahel. Aknes on süüdistatud ka šokolaadi, ent hetkel puuduvad selle kohta usaldusväärsed tõendid. Akneravi võib siiski soodustada sekkumine toitumisse ning madala glükeemilise koormusega süsivesikute tarbimine, kuna neil on kasulik toime sisenõrenäärmetele,» selgitas arst toitumise olulisust rasu reguleerimises ja akne tekkes.

Kui oled aga mures, et akne ei leevene just alkoholitarbimise tõttu, on ainuke variant selle väljaselgitamiseks jätta tarbimine katki ning vaadata, kas pikema aja jooksul asi paraneb. Kui oled aga suur piimasõber ning kahtlustad seda akne süvenemises, tuleb nõu pidada spetsialistiga, sest piim on oluline kaltsiumiallikas ning see vajab väärilist asendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles