Mida tähendab tervisele liikuv neer?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikuv neer võib tekkida väga vähese keharasvaga inimestel.
Liikuv neer võib tekkida väga vähese keharasvaga inimestel. Foto: Sebastian Kaulitzki / PantherMedia / Sebastian Kaulitzki

28-aastane naine kurtis valuhoogude üle paremal pool alakõhus. Valu taandus lamamisel ning läks hullemaks, kui naine seisis. Asukohta vahetades oli tal tunne, justkui pall veereks tema sees edasi-tagasi.

Patsiendil ei olnud mitte ühtegi muud sümptomit. Valuhood vähenesid, kui ta jäi rasedaks, eriti viimaste trimestrite ajal. Michigani naine otsis mitmetelt arstidelt erinevatest haiglatest abi, kuid tulutult, vahendab Tech Times

Ajakirjas BMJ Case Reports avaldatud juhtumikirjelduses toodi välja, et naise parem neer oli liikunud peaaegu kuus sentimeetrit alla vaagnasse, kui naine tõusis lamavast asendist püsti. Peale protseduuri nimega intravenoosne püelograafia diagnoositi tal liikuv neer.

Liikuv neer tähendab seisundit, kus neer kukub rohkem kui selgroolüli või üle viie sentimeetri võrra, kui inimene muudab oma asendit lamavast püstiseks. Haigusseisund on levinum naiste hulgas, kuid enamikel pole mingeid sümptomeid. Rasvkoe vähesus, eriti neerude ümbruses arvatakse olevat üks põhjus.

Enamasti toetab keharasv neere ning hoiab neid õige koha peal. Väga kõhnade inimeste puhul ei ole neerude toetamiseks piisavalt palju keharasva ning neer võib gravitatsiooni mõjul vaagna suunas langeda.

Kui neer langeb, võtab ta kaasa veresooned, millega on vereringesse ühendatud. Liikumine põhjustab kusepõie paindumist, mis tekitab uriinitootmisega probleemi. Uriin voolab tagasi neeru ilma väljumata. Lõpuks tekitab see neerus paistetuse ning see hakkab valutama.

Liikuvat neeru on raske diagnoosida, sest valu tekib vaid seistes, kompuuteruuring tehakse aga lamavas asendis. Seetõttu pole haigust analüüsides näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles