Saaremaal möllavad leetrid: diagnoositi haigus veel 40-aastasel mehel ja väikelapsel (5)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid.
Leetrid. Foto: Wikimedia Commons

Saaremaal kinnitati täna laboratoorselt veel kaks leetritesse haigestumist, neist ühel juhul oli tegu vaktsineerimata väikelapse ja teisel juhul ligi 40-aastase mehega.

Saaremaal on sel aastal kinnitatud kokku kuus leetritesse haigestumist, neist neli viimati kinnitatut haigestusid praktiliselt üheaegselt, mis tähendab, et inimesed said nakkuse ühest allikast, teatas terviseamet. Täpsem nakatumise põhjustaja on väljaselgitamisel.

Leetrid on inimeselt inimesele väga kergesti leviv nakkushaigus, mida saab ennetada vaktsineerimisega. Haigestunud inimene on nakkusohtlik 4-5 päeva enne ja viis päeva pärast lööbe tekkimist. Haigestumise ennetamiseks tuleks end leetrite vastu vaktsineerida vähemalt vaktsiini kahe doosiga.

Praegu on terviseameti hinnangul oluline, et Saaremaal olevad inimesed jälgiksid oma tervist ja haigustunnuste ilmnemisel võtaksid kohe ühendust oma arstiga.

Leetrite esmasteks haigusnähtudeks on palaviku tõus, halb enesetunne, köha, nohu, silma sidekesta põletik ja valgusekartus. Mõne päeva pärast ilmub nahale iseloomulik lööve, mis algab kõrvade tagant ning levib edasi näole ja kaelale ning hiljem ülejäänud kehale.

Loe leetrite kohta pikemalt SIIT.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles