Maasturifännidel tuleb end leetrite vastu vaktsineerida

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetritesse haigestumine on Euroopas kõvasti kasvanud.
Leetritesse haigestumine on Euroopas kõvasti kasvanud. Foto: Caro / Hoffmann / Caro / Hoffmann

Saaremaal järgmisel nädalalõpul vanas Lööne karjääris toimuva maasturitevõistluse Saarekolli korraldajad olid sealkandis levivate leetrite tõttu sunnitud võistlejaid teavitama vajadusest end vaktsineerida.

Saarekolli peakorraldaja Asko Berens kinnitas, et võistlus õnneks ära ei jää, aga terviseameti palvel teavitasid nad aga kõiki oma võistlejaid Saaremaal ja konkreetsemalt Valjala piirkonnas olevast leetrite puhangust ning vaktsineerimise vajadusest, kirjutab Saarte Hääl. «Seda nii lastel kui ka täiskasvanutel,» märkis Berens. Ta lisas, et pidi aitama ka juba see, kui esimene vaktsiin enne võistlust ära teha.

Võistlus kestab 11.-13. maini.

Kokku on aasta algusest Saaremaal laboratoorse kinnituse leidnud kaheksa haigusjuhtu, neist kaks inimest haigestusid märtsis ja kuus aprillis.

Kuna leetriviirused levivad väga kergesti ja kiiresti, on tõenäoline, et aprillis haigestunud inimesed nakatusid sama seni tuvastamata nakkusallikaga kokku puutudes. Epidemioloogiline uuring nakkusallika tuvastamiseks jätkub.

Leetrite viiruse leviku tõkestamiseks ja uute võimalike juhtude ennetamiseks palub terviseamet leetritele viitavate haigusnähtude ilmnemisel võtta viivitamatult ühendust oma perearstiga.

Leetrite esmasteks haigusnähtudeks on palaviku tõus, halb enesetunne, köha, nohu, silma sidekesta põletik ja valgusekartus. Mõne päeva pärast ilmub nahale iseloomulik lööve, mis algab kõrvade tagant ning levib edasi näole ja kaelale ning hiljem ülejäänud kehale. Leetritesse haigestunu on nakkusohtlik 4–5 päeva enne ja kuni 5 päeva pärast lööbe teket. Haiguse peiteaeg on kuni 21 päeva. Haigusel spetsiifilist ravi ei ole, leevendatakse vaid sümptomeid.

WHO teatel oli Euroopas 2017. aastal 21 000 haigusjuhtu ning 35 inimest suri leetritesse. Haigestumine on kasvanud hüppeliselt võrreldes 2016. aastaga, kui Euroopas oli vaid 5273 haigusjuhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles