Töötus tõstab meeste enneaegse surma riski oluliselt rohkem kui naistel

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värskest viimase 40 aasta andmeid vaadelnud uuringust selgub, et töötus suurendab enneaegse surma riski 63 protsenti, seejuures mõjub töökaotus meestele oluliselt rängemalt kui naistele, suurendades enneaegse surma riski vastavalt 78 ja 37 protsenti.
 

Meeste jaoks on tööpuudus oluliselt suuremat stressi tekitav probleem, tuues sageli kaasa languse kogu pere elatustasemes ning põhjustades tervisliku olukorra halvenemist - suureneb suitsetamise, joomise ja ülesöömise osakaal, väheneb tervisliku toitumise ja terviseteenuste kasutamise võimalus, vahendab teadus.err.ee.

Uuringus vaadeldi andmeid 20 miljoni inimese kohta 15-st eri riigist ning vaatamata ootustele, et parem tervishoiusüsteem võiks suremuse riski alandada, on korrelatsioon töötuse ja suremuse kõrge riski vahel kõikides maades sarnane.

Siiani on olnud oluliseks küsimuseks, kas kindlad haigusseisundid nagu diabeet ja südameprobleemid või käitumuslikud pahed nagu suitsetamine, alkoholi ja mõnuainete kuritarvitamine võivad viia töötuseni ja suurenenud surmariskini.

Antud uuringust selgus, et eelnevad tervislikud probleemid ei oma siin mõju, näidates, et töötuse ja suremuse vahel valitseb tõenäoliselt põhjuslik seos. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles