Teadlane kummutab aeglase ainevahetuse müüdi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainevahetus erineb peamiselt inimeste erineva rasva ja lihasmassi osakaalu tõttu.
Ainevahetus erineb peamiselt inimeste erineva rasva ja lihasmassi osakaalu tõttu. Foto: Peter Jobst / PantherMedia / Peter Jobst

Inimesed vabandavad oma raskusi normaalse kehakaalu hoidmisel aeglase ainevahetusega. Selgub, et inimeste ainevahetuse kiirus ei erine kuigi palju.

Warwicki ülikooli endokrinoloogiaprofessori Thomas Barberi sõnul erineb küll eri inimeste ainevahetus, kuid ühe ühiku, näiteks kilogrammi lihasmassi kohta on ainevahetuse kiirus kõigil inimestel võrdlemisi ühtlane, vahendab Health News

70 protsenti energiast, mis ainevahetus eraldab, läheb eluks vajalikeks toiminguteks ning see kulutatud energia hulk ei sõltu inimese füüsilisest aktiivsusest. Barberi sõnul toimub enamik ainevahetusest keha lihaskoes või igal pool, kus ei ole rasva. Lihasmassi alla käivad ka organid, näiteks aju, neerud ja maks.

Erinevus peitub kehakoostises

Ainevahetuse kiiruse erinevused tulevadki eelkõige lahknevustest inimeste kehakoostises ehk kui palju on rasva võrreldes lihasmassiga. Arsti sõnul toimib ainevahetus efektiivsemalt, mida rohkem on kehas lihasmassi ja mida vähem rasva.

Näiteks kui kaks inimest kaaluvad sama palju, kuid ühel on 50 protsenti keharasva ja 50 protsenti lihasmassi ning teisel vaid 10–15 protsenti rasva, on viimase ainevahetus kiirem.

Barberi sõnul on ainevahetuse kiirust võimalik suurendada, kui muuta keha rasva ja lihasmassi suhet. Lihasmassi suurendada ja rasva vähendada saab regulaarse treeninguga, mis mõjubki positiivselt üleüldisele ainevahetusele.

Keha tahab oma massi säilitada

Arst tõdeb, et kaalu langetamine võib mõnikord väga keeruline olla, sest keha võitleb sellele tegevusele vastu. Tema sõnul on ainevahetuse iseärasuseks see, et kui kaotad vähemalt 5–10 protsenti oma kehamassist, hakkab ainevahetus aeglustuma.

Samuti võib isu suureneda, et keha saaks oma esialgse kaalu tagasi. Arsti sõnul on see takistus, mis kaalulangetamise sooviga kaasas käib. Samuti tuleb treenimist ja tervislikku toitumist jätkata ka siis, kui on õnnestunud juba kaalu kaotada.

Ainevahetust elavdavad toidud

Brokoli - köögivili on täis kaltsiumit,  A-, C- ja K-vitamiini, mis on kõik kaalulangetuse juures kasulikud.

Roheline tee - aitab ainevahetusele kaasa ning on täis antioksüdante, mis peletavad eemale kahjulikud vabad radikaalid.

Tšilli - teravad maitsetaimed, nagu Cayenne’i pipar, jalapeno või tšilli, elavdavad ainevahetust ja vereringet. Samuti võivad need teravad piprad näljasööste leevendada.

Täistera - sisaldab toitaineid ja süsivesikuid, mis võivad ainevahetust kiirendada ja veresuhkru taset normaalsena hoida. Pruun riis, kinoa ja kaerahelbed täidavad kõhu pikaks ajaks ja hoiavad energiataset stabiilsena.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles