Ülemaailmne uuring tegi HPV vaktsiini kohta huvitava järelduse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HPV vastu vaktsineeritakse Eestis riiklikult 12-14-aastaseid tüdrukuid.
HPV vastu vaktsineeritakse Eestis riiklikult 12-14-aastaseid tüdrukuid. Foto: Elena Elisseeva / PantherMedia / Elena Elisseeva

Ülevaatlik uuring analüüsis kahe levinuima HPV vaktsiini toimet ja kõrvalmõjusid ning leidis, et vaktsiin on kõige efektiivsem noortel naistel. 

HPV vaktsiin kaitseb noori naisi emakakaelavähi eest, eriti kui naised on vaktsineeritud enne viirusega nakatumist, leidis värske Cochrane´i raport, vahendab CNN

Inimese papilloomviirus või HPV levib intiimkontaktiga seksuaalvahekorra ajal. Mõnel naisel jääb HPV püsima ja viib emakakaelavähini. 

Raporti autorid uurisid tõendusmaterjali 26 varasemalt avaldatud uuringust, mis vaatlesid rohkem kui 70 000 naist. Uuring ei leidnud, et vaktsiiniga kaasneks mingeid tõsiseid kõrvalmõjusid. Ükski uuringutest ei jälginud naisi kauem kui kaheksa aastat. Kuna see aeg ei ole piisav vähi tekkimiseks, siis vaadeldi andmeid vähieelse seisundi kohta.

Vähieelseid seisundeid leiti vähem

15–25-aastastel naistel, kellel ei olnud enne vaktsiini saamist HPVd diagnoositud, oli HPV16 ja HPV18ga seostatud vähieelse seisundi risk 1:10 000 ning vaktsineerimata naistel oli risk 164:10 000. Vaktsineerimine vähendas ka teistest põhjustest tuleneva vähieelse seisundi riski rohkem kui poole võrra.

Samas vanuses naised, kelle hulgas oli nii neid, kes olid juba HPVga nakatunud, kui neid, kes ei olnud viirusega kokku puutunud, vähenes risk 341 vähieelsesse seisundisse jäänud naise pealt 157 peale iga 10 000 naise kohta.

Vanaduses kahanesid vaktsiini mõjud

Vanuses 25-45 olid HPV vaktsiini mõjud väiksemad. Vaktsineeritute risk langes 145 haigestunu pealt 107 peale 10 000 kohta. Autorite arvates võib põhjus olla selles, et naised olid enne vaktsineerimist HPVga kokku puutunud.

Vaktsiinil ei leitud olevat mingeid tõsiseid kõrvalmõjusid, raportis leiti lokaalsed reaktsioonid, näiteks paistetus torkekohas. Siiski ütlesid uuringu tegijad, et haruldaste võimalike kahjude tuvastamine on sellises suures uuringus keeruline.

Enamik inimesi puutuvad HPVga mingil hetkel oma elus kokku. Suuremal osal naistest kaob viirusinfektsioon iseenesest. Püsiv infektsioon võib emakakaela rakke muundada ning tekitada vähieelse seisundi, mis ilma ravita areneb vähiks.

Vaid kahte viiruse tüve seostatakse vähiga

Emakakaelavähk on maailmas neljas kõige sagedamini esinev vähk naistel. Igal aastal diagnoositakse rohkem kui pool miljonit uut vähijuhtu. Kuigi HPV esineb mitmes vormis, suurendavad ainult mõned viiruse tüved emakakaelavähi riski: arvatakse, et HPV16 ja HPV18 on vastutavad umbes 70 protsendi vähijuhtumite eest maailmas.

Ülevaates vaadeldi tõendusmaterjali kahe turul oleva vaktsiini kohta: Cervarix, mis on suunatud ainult tüvedele HPV16 ja HPV18 ning Gardasil, mis kaitseb lisaks kahe HPV tüvede eest, mis põhjustavad genitaaltüükaid.

Maailma tervishoiuorganisatsioon soovitab HPV vaktsiini 9–14-aastastele tüdrukutele ja poistele. Kuna kõik uuringud ei kaasanud ka poisse, siis ei uurinud ka raporti tegijad HPV mõju meestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles