5 sammu tervisliku kehakaaluni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Me puhastame kevadeti küll oma kappe, aknaid ja kodu, kuid tihtipeale jätame organismi tähelepanuta. Kevad on parim aeg kevadpuhastuse tegemiseks, et astuda uude aastaaega energilisema, värskema ja puhanumana, räägib Apotheka apteeker Anne-Mai Rogenbaum.

Kui oled märganud, et ärritud kiiresti, oled väsinud ja kimpus laisa seedesüsteemiga, siis on õige aeg kehale restart teha. Parim aeg organismi jääkainetest puhastamiseks on aastaaegade vaheldudes.

Mürkained kogunevad organismi nii toidu, joogi kui ka saastatud keskkonna kaudu. Maksa, kopsude, neerude ja naha kaudu väljutab organism ka ise toksiine, ent ühel hetkel hakkavad mürgised jääkained kehas ladestuma. Ka ülesöömine ja vähene liigutamine, mida võib talvel üsna tõenäoliselt ette tulla, mõjuvad seedesüsteemile uinutavalt. Igal inimesel on võimalik ise puhastusele kaasa aidata ja seeläbi oma tervist parandada ning elukvaliteeti tõsta.

Puhastuskuuri võib ette võtta ületöötamise ja suure emotsionaalse pinge, aga ka peavalude ja kehva näonaha korral. Organismi puhastuskuure võib ette võtta mitu korda aastas. Nende toime on tõhusaim, kui samal ajal järgida tervislikke eluviise – toituda hästi, olla füüsiliselt aktiivne ning korralikult puhata.

Millest siis organismi puhastamist alustada?

1. Joo puhast vett ja teed

Esmalt suurenda oma vedeliku tarbimist. Paljud toksiinid on vees lahustuvad ja neist on lihtne piisavalt vett tarbides vabaneda. Alusta päeva ühe klaasi leige veega, kuhu on lisatud poole sidruni mahl. Sidrun teeb äkkstardi seedimisele, stimuleerides ensüümide vabanemist ja sisaldades rikkalikult C-vitamiini. Viimane aitab kehas ringlevaid toksiine vesilahustuvaks muuta, mis võimaldab neid kergelt kehast eemaldada. Sidrun julgustab maksa tööd ja puhastab verd.

Kel võimalus, võiks kevadel kindlasti kasemahla juua – see aitab samuti keha puhastada ning samas kosutab organismi antioksüdantide, mineraalainete ja vitamiinidega.

Lisaks võiksid menüüsse lisada ravimteesid, mis sisaldavad artišokki (reguleerib rasvade sisaldust veres), aaskannikest, kaselehti, angervaksa (soodustavad uriinieritust). Seedimisprotsessi ja kehasse kogunenud rasvade põletamisprotsessi aitab kiirendada ka Figura ja  Big Active rasvade põletamise tee.  

2. Säästa maksa ja soolestikku

Maks täidab kehas üle 500 erineva funktsiooni, olles üks väheseid organeid, mis on kahjustuse korral võimeline rakke taastootma. Et maks saaks loomulikul teel puhastuda, lisa oma menüüsse aed- ja puuvilju, marju ja kaunvilju. Menüüst tuleks aga välja jätta kohv, kõikvõimalikud praetud ja grillitud toidud, poolfabrikaadid, transrasvad, suitsutatud tooted, rafineeritud toidud (valge suhkur, valge jahu ja sellest tehtud tooted, valge riis, õlid). Hoiduma peaks ka alkoholist ja sigarettidest.

Apteegis on müügil ka maksa funktsiooni toetavaid ja maksa kaitsvaid tooteid, näiteks BodyDrain, mis stimuleerib rasvade lagunemist ja toksiinide eemaldumist organismist, aitab ergutada soolestiku peristaltikat ja kiirendada raskesti seeditavate ainete edasiliikumist seedetraktis. Lisaks toetab normaalset soolestiku tühjendamist ja toksiliste ainete eemaldamist.

Kiudaineterikas soolepuhastus detox on preparaat, milles sisalduvad kasulikud kiudained puhastavad soolestikku, sidudes endaga kahjulikke ühendeid ja jääkaineid. Seedimist aitab toetada ka Floradix IntestCare, mis sisaldab kurkumi-piparmõndi ja artišokiekstrakti.

3. Mõõda kehakoostist, külasta toitumisnõustajat

Apteegist saab oma kaalulangetamisele lisatuge ja seda mitte ainult toodete kujul. Näiteks suuremates Apotheka apteekides on võimalik lasta määrata oma kehakoostist. Kui olete saanud teada oma hetkeolukorra, tasub koos Apotheka toitumisnõustajaga läbi mõelda, mida tuleks teha, et oma eesmärgid saavutada.

Toitumisnõustamine on mõeldud kõigile, kes soovivad saada nõu ja abi, et oma toidulaud tervislikumaks muuta või kes soovivad saada tagasisidet oma seniste toitumisharjumuste kohta. Toitumisnõustaja aitab teha paremaid valikuid – mida süüa, millal süüa ja mida poest osta.

4. Pane keha rasva põletaema

Tervislik ja mitmekülgne toitumine, kuhu kuuluvad nii juurviljad, toorsalatid kui ka värsked mahlad – aitab kehal mürkidest vabaneda. Tervislikku toitumist võib soovi korral toetada ka apteegipreparaatidega.

Näiteks õunaäädikakapslid valmistatakse suure kontsentratsiooniga õunaäädikapulbrist, millel on jääkaineid väljutav toime. Õunaäädikas soodustab ainevahetust, aitab põletada rasvu ning väljutada organismist vett. Tšillipipra ekstrakt soodustab kehasse ladestunud rasvade põletamist, seda leiab näiteks Chili Burn preparaadist, mis aitab kiirendada ainevahetust ning kogunenud rasvade põletamist. Chili Burni toime põhimõte on väga lihtne – vürtsikad maitseained sunnivad ainevahetust töötama suurema kiirusega, mistõttu organism põletab kaloreid rohkem kui tavaliselt.

Kel huvi dieedipreparaatide järele, siis tasub kindlasti apteekriga enne nende ostmist nõu pidada, et leida enda jaoks just see õige – olgu sellel siis isu vähendavad, seedimist soodustavad, täiskõhutunnet tekitavad või rasvu põletavad omadused.

5. Leia treening ja maga piisavalt

Ja nüüd viimase punkti juurde! Füüsiline aktiivsus aitab kiirendada ainevahetust ja parandada välimust. Pea meeles, et igapäevaselt kasvõi vähene füüsiline liikumine on parem kui üldse mitte millegi tegemine. Proovida tasub näiteks kiirkõndi koos sõbraga, tantsimist, matkamist, rattasõitu, ujumist, lendava taldrikuga mängimist või korvpalli, aga ka muid aktiivseid tegevusi.

Ära ei tohi unustada ka kõige lihtsamat algtõde – piisavat und. Vähene uni põhjustab keharasva reguleeriva hormooni languse ja tõstab samal ajal hormooni hulka, mis suurendab nälga ja isu. Seepärast võib öövahetuses töötamine, ebaregulaarne uni või unehäired põhjustada kaaluseisakut või isegi tõusu. Proovi magada vähemalt kaheksa tundi.

Copy
Tagasi üles