Tervishoiule on sel aastal kulutatud 11 protsenti rohkem kui mullu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige suurema osa tervishoiule planeeritud eelarves moodustab eriarstiabi.
Kõige suurema osa tervishoiule planeeritud eelarves moodustab eriarstiabi. Foto: Ronalds Stikans / PantherMedia / Ronalds Stikans

Haigekassa tasus esimeses kvartalis arstiabi ja ravimite eest 319 miljonit eurot ning arstid tegid enam kui miljon vastuvõttu.  

Käesoleva aasta esimese kolme kuu jooksul tasus haigekassa arstiabi, ravimite ning haigus- ja hoolduslehtede eest 319 miljonit eurot, mis on 11 protsenti enam kui möödunud aastal samal ajal.

Riigieelarvest saadud lisarahastus on võimaldanud lühendada ooteaegu liigeseproteeside ja silmakaelõikuse operatsioonidele. Esimeses kvartalis tegid arstid ligi 800 silma hallkae ning ligi 140 põlve- ja puusaproteesi operatsiooni rohkem kui möödunud aastal sama ajaga. 

Kõige suurema osa tervishoiule planeeritud eelarves moodustab eriarstiabi, mille eest haigekassa tasus haiglatele üle 172 miljoni euro. Enam kui 400 000 inimest sai eriarstiabi, arstid tegid enam kui miljon vastuvõttu ning ligikaudu 40 000 inimest oli haiglaravil.

Üheks oluliseks prioriteediks 2018. aastal on silma hallkae ja põlve- ning puusaproteeside operatsioonide järjekorra lühendamine. Esimeses kvartalis sai 800 inimest rohkem silmakae eemaldamise operatsioonile kui möödunud aasta I kvartalis, selle võrra on vähenenud järjekorras ootavate inimeste arv.

Samuti on I kvartalis tehtud 138 suurte liigeste proteesimise operatsiooni rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Operatsioonide arv on kasvanud viiendiku ehk 20 protsendi võrra. Rohkem raha on suunatud laste ravi kättesaadavuse parandamiseks - haiglaravi sai 238 last rohkem kui aasta varem samal perioodil ning alla 19-aastased lapsed said ligi 900 psühhiaatri vastuvõttu rohkem kui mullu samal ajal.

Perearstiabis said inimesed esimese kvartali jooksul arstiabi ja nõustamist ligikaudu 30 miljoni euro eest. Perearsti nõuandetelefonile tehti 2018. aasta esimese kolme kuuga ligi 75 000 kõnet, võrreldes möödunud aasta sama perioodiga on kõnede arv kasvanud 6 protsenti.

Hambaravi eest tasuti esimeses kvartalis hambaarstidele üle 12 miljoni euro, mis on poole rohkem kui möödunud aasta samal perioodil. Haigekassa poolt hüvitatud hambaravi sai üle 57 000 lapse ja 73 000 täiskasvanut. Proteese hüvitati ligi 10 000 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles