Edusammud eksperimentaalravis: ameeriklanna paranes pöördumatust rinnavähist

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Judy Perkins koos arstiga.
Judy Perkins koos arstiga. Foto: Kuvatõmmis CBC uudistest

Floridast pärit Judy Perkins, kellele anti lootust elada vaid mõni kuu, on nüüd vähist prii tänu eksperimentaalsele immuunteraapiale.

49-aastane Perkins ütles uudistekanalile BBC, et peale kaugelearenenud rinnavähi avastamist prognoositi talle ainult kolm kuud elada. Katsetatud eksperimentaalne ravim töötas tema puhul edukalt. 

Naisel avastatud vähkkasvaja levis kiiresti üle kogu keha. Tema sõnul olid tennisepalli suurused kasvajad maksas ja vähisiirded üle kogu keha ning tavapärasest ravist kasu ei olnud.

Perkins läbis ravikuuri, millega pumbati tema kehasse 90 miljardit vähki tapvat immuunrakku ning naise sõnul tundis ta kohe muutusi. «Umbes nädal peale ravi hakkasin midagi aru saama: mul oli rinnas kasvaja, mille kahanemist tundsin,» sõnas Perkins. Võttis aega veel nädal võik kaks, kuni kasvaja oli täielikult kadunud.

USA Vähiuuringute Instituut teatas, et meetod on alles katseetapis, kuid võib tulevikus muuta vähiravi. Instituudi peakirurg Steven Rosenberg sõnas, et kõigepealt uuritakse inimese kasvajat ning siis kasutatakse tema enda valgeid vererakke, et vähki rünnata. Teadlased uurivad patsiendi valgeid vererakke, eraldavad need, mis on võimelised vähki ründama ning siis kasvatavad neid juurde. «Tuleb välja, et mutatsioonid, mis vähki põhjustavad, on selle nõrk koht,» rääkis Rosenberg.

Arst lisas, et ravi on väga eksperimentaalne ning sellega tuleb veel palju tööd teha. On võimalik, et tulevikus on iga vähipatsiendi jaoks olemas unikaalne ravim, mis on täiesti erinev teistest ravimeetoditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles