Uuring: antibiootikumidele allumatuid baktereid saab hävitada viirustega

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E. coli elektronmikroskoobi all.
E. coli elektronmikroskoobi all. Foto: Eric Erbe/Wikimedia Commons

Antibiootikumide ülekasutuse tõttu on paljud haigustekitajad-bakterid muutunud nende vastu resistentseks. Ameerika Ühendriikides tehti hiljuti inimkatsed, mille käigus suudeti piiratud edukusega kasutada kahjulike bakterite tapmiseks teadlaste koostatud viiruste komplekti.

Bakterite peamised looduslikud vaenlased on bakteriofaagidena tuntud viirused. Eraettevõtte Deerland Enzymes tehtud katsete käigus lõid teadlased spetsiifilise viirusekokteili E. coli bakteri hävitamiseks 43 krooniliste kõhuprobleemidega inimese soolestikus, vahendab The Guardian.

Viiruste kasutamisel on antibiootikumide ees mitmeid eeliseid. Haigustekitajatel pole veel nende vastu resistentsust ning pole alust arvata, et bakterid ka sääraselt tulevikus areneksid. Erinevalt antibiootikumidest ei mõjuta spetsiifilisele saagile suunatud bakteriofaagid kogu ülejäänud organismi mikrobioomi, mis on inimese tervise hoidmise koha pealt väga tähtis.

Katsealused jaotati kaheks, kellest pooltele anti nelja nädala vältel platseebot, pooltele viirusekokteili. Pärast kahenädalast pausi vahetati gruppide doosid ja järgnes uuesti ligi kuu aja pikkune katsejärk. Kogu katse jooksul võeti proove katsealuste verest ning väljaheidetest.

Osal katsealustel vähenes põletiku ja allergiliste reaktsioonidega seotud valkude hulk organismis. Kuid katsel oli ka mõningaid puudujääke, nimelt ei uuritud eelnevalt, kas katsealuste kõhuhädade algpõhjuseks oli E. coli või olid tervisehäda taga mõni muu tegur. Koostöös Colorado ülikooligatehtud eksperiment näitab, et bakteriofaagide meditsiiniline kasutamine väärib edasist uurimist ning viirused võivad pakkuda lahendust bakterite kasvava antibiootikumide resistentsuse probleemile.

Antibiootikume on üleilmselt agarasti kasutatud alates penitsilliini avastamisest ning ülekasutamise tõttu on paljud levinud haigustekitajad muutunud nende elupäästvate ravimite suhtes resistentseks. Seetõttu on teadlaskond olnud viimastel aastatel ametis alternatiivide väljatöötamisega ja käesolev katse näitab, et baktereid hävitavate viiruste poole vaatamine on õige suund.

Katse tulemusi esitleti praegu Bostonis toimuva Ameerika Toitumisühenduse aastakonverentsil. Mullu oktoobris tehtud katse tulemustega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles