Uuring: paljude inimeste lemmikjook pikendab eluiga

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Esmaspäeval avaldati uuring, mille põhjal võiks oma senised uskumused ümber hinnata.

Nimelt tuleb välja, et kohv on osa tervislikust dieedist. Uurijad vaatlesid poolt miljonit Suurbritannia elanikku, kes jõid päevas kuni kaheksa tassi kohvi. «Me leidsime, et inimestel, kes jõid päevas kaks-kolm tassi kohvi, on 12 protsenti väiksem surmarisk kui kohvi mittejoojatel,» ütles uuringu juht Erikka Loftfield, kes töötab riiklikus vähiinstituudis.

Uuring avaldati meditsiiniajakirjas JAMA ja vaatluse all olid inimesed vanuses 38–73. Leiud näikse kinnitavat, et kohv ja tervis on omavahel korrelatisoonis. Sama on viidanud ka varasemad uurimused. Näiteks eelmisel aastal ajakirjas The BJM avaldatud töö leidis samuti, et päevas kahe-kolme tassitäie kohvi joomine mõjub tervisele hästi.

Samas aga hoiatab osa meditsiinieksperte kohvijoomise eest, kuna eluea pikkust ja tervislikkust mõjutavad nii paljud teised faktorid ning on võimatu teada, kas kohv ennetab kroonilisi haigusi ja vähendab suremust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles