Aaloe Vera 6 mitmekülgset kasutegurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Janika Tähnas

Kui enamik meist teab aaloed kui tuntud toataime, päikesepõletuse leevendajat ja haavade parandajat, siis tegelikult on tal mitmeid kasutusvõimalusi veel, räägib Apotheka apteeker Janika Tähnas.

Aaloed, mida Eestis on kasvatatud peamiselt ilutaimena, peetakse ka üheks vanimaks ja tuntuimaks ravimtaimeks. Aaloe perekonnas on üle 400 liigi, ent raviomadusi on neist vähestel.

Aaloed koju soetades tuleb veenduda, et tegemist on tõesti ravimtaimega, kuna mõned aaloesordid on ka mürgised. Kui te ei ole oma aaloetaimes kindel, on mõistlik kasutada aaloed sisaldavaid apteegitooteid, mis on testitud ja kontrollitud ning mida saab erinevalt potitaimest ka mugavalt kõikjale kaasa võtta.  

Hariliku aaloe kõige populaarsem kasutusvorm on aaloegeel, mida saadakse täiskasvanud aaloelehe sisemisest osast. See geel on praktiliselt sama, mis aaloelehe viljaliha ning on eriti tõhus vahend erinevate nahahaiguste, ootamatute nahatraumade ja muude vigastuste korral. Milleks veel aaloed kasutatakse ja kuidas?

  1. Põletikuvastane toime

Aaloetaimes peituv läbipaistev geel koosneb 96% ulatuses veest, sisaldades toitvat A-, B- ja C-vitamiini ning 18 erinevat inimesele vajalikku aminohapet.

Aaloe koostisainete hulgas on suures koguses antibakteriaalse ja põletikuvastase toimega fütohormoone ning uute rakkude kasvu stimuleerivaid polüsahhariide, mis kiirendavad paranemisprotsessi ja aitavad taastada ja uuendada kahjustunud limaskesti kogu kehas, eriti seedetraktis, nahal, kuseteedes.

Aaloe soodustab rakkude kasvu ja kiirendab paranemist, samal ajal stimuleerides uue, terve naha kasvamist. Just sellepärast on aaloe väga hinnatud koostisaine ka akne, psoriaasi, allergia ja teiste nahalöövete korral. Kellel on probleeme aknele kalduva nahaga, võiks proovida aaloed sisaldavat Himalaya Clarina sarja, kuhu kuulub nii näopesugeel, mask kui ka kreem.

  1. Päikesepõletuse leevendaja

Kõige tuntum on aaloe ilmselt päikesepõletuse leevendajana. Päikesepõletuse järgselt on hea kasutada aaloegeeli, mis niisutab, pehmendab ja jahutab nahka. Veelgi efektiivsema tulemuse päikesepõletuse korral annab see, kui aaloegeeli eelnevalt külmkapis hoida ja seejärel nahale kanda. Apotheka tootevalikust leiab Lifeplan orgaanilise Aloe Vera geeli, mis aitab nahka pehmendada, rahustada ja niisutada. Toodet võib kasutada hooldava vahendina nii kuiva naha, väiksemate põletuste, päikesepõletuste kui ka venitusarmide korral.

  1. Tasakaalustab seedimist

Aaloemahl tasakaalustab seedimist ning puhastab õrnalt maksa. Mahl sobib hästi mao ülihappesuse korral ning võib reguleerida ka veresuhkru taset. Aaloemahl on kergelt lahtistava toimega, kuna stimuleerib sapi tootmist maksas. Lifeplani Aloe Vera mahl on valmistatud puhtast ja kõrge kvaliteediga aaloest. Mahlas on tagatud vähemalt 10%-line polüsahhariidide sisaldus.

  1. Ohatised ja raskesti paranevad nahahaavad

Aaloegeelil on haavaparanemist soodustav toime, mistõttu on see suurepärane abivahend ka ohatiste ja raskesti paranevate nahahaavade korral. 

  1. Putukahammustused

Aaloemahlaga tehakse niisutamist ja mähiseid ka paisete, fistulite, ekseemi ja dermatiidi korral. Sama saab aaloegeelist abi ka putukahammustuste ning herilaste ja mesilaste pistete korral. 

Aaloet leidub näiteks Orto Plixi sääsehammustuste leevendamise spreis, mis vähendab hammustusest tingitud sügelust ja nahaärritust. Lastele sobib hästi Diffusil sääse, puugi- ja parmutõrje aerosoolis, mis sobib kasutamiseks nii väiksematele kui ka tundliku nahaga inimestele.

  1. Kasulik vitamiinide ja mineraalide allikas

Aaloe on ka väga kasulik vitamiinide ja mineraalide allikas, sisaldades kaltsiumi, naatriumi, kaaliumi, rauda, kroomi, magneesiumit, mangaani, vaske ja tsinki. Seda sellepärast, et aaloe kasvab enamasti kohtades, kus pinnas on nendest mineraalidest rikas. Vitamiinidest sisaldab aaloe A-vitamini, B-grupi vitamiine, C- ja E-vitamini ning foolhapet. B grupi vitamiinidest aga isegi vitamiini B12, mida leidub taimedes väga harva.

Copy
Tagasi üles