Õhusaaste võib eluiga lühendada poole aasta võrra

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asfalttee. Pilt on illustratiivne.
Asfalttee. Pilt on illustratiivne. Foto: Mikk Mihkel Vaabel

Tartu Ülikooli Tervishoiu instituudis valminud uuringust selgus, et õhusaastet tekitavate peenosakeste hulk on suurim Tallinnas, Tartus, Narvas, Pärnus ja Ida-Virumaal.

Liiklus, naastrehvide all kuluv teekate, ahiküte ning eelmise aasta idapoolsed metsatulekahjud - peamiselt just need põhjustavadki peenikeste saasteosakeste lendumist õhku, mis inimeste tervisele suurt ohtu kujutavad, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Kui need osakesed meie kopsudesse jõuavad, siis nad tekitavad sekundaarseid ühendeid, mis meie tervist mõjutavad. Lisaks sellele võivad nad minna otse vereringesse ja mõjutada sealtkaudu erinevaid elundeid ja võivad mõjutada ka meie närvisüsteemi ja sealtkaudu südame rütmi ja südame löögisagedust,» selgitas tervishoiu instituudi keskkonnatervishoiu lektor Hans Orru.

Kokku põhjustavad need ülipeened osakesed välisõhus Eestis hinnanguliselt keskmiselt 600 varajast surma aastas ja lisaks ligi 400 hingamisteede ning 600 südame-veresoonkonna hospitaliseerimise lisajuhtu aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles