Stressis mehed kiirustavad otsustega, naised on ettevaatlikumad

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stressis mehed ja naised käituvad riskantsete otsuste tegemisel erinevalt, selgus ajakirjas Social Cognitive and Affective Neuroscience avaldatud uuringust.
 

Nimelt teevad stressis mehed väikese preemiaga seotud olukordades kiire otsuse, naised aga võtavad mõtlemisaega. Stressiolukorras tehtud otsuste puhul on erinevad ka meeste ja naiste ajuaktiivsusmustrid, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Uuringu juhtivautori, Lõuna-California ülikooli teadlase Nichole Lighthalli sõnul võib mõlemal stressireaktsioonil olla eeliseid, eriti siis, kui tuleb kaaluda lühiajalist kasu ja pikaajalisi tulusid, näiteks aktsiaturgude, tervise või pensioniplaanide üle otsustamisel.

Stress pani mehed ja naised erinevalt otsustama, samas ilma stressita oli meeste ja naiste käitumine ja ajuaktiivsus palju sarnasem.

Lighthalli sõnul võivad raskete otsustega silmitsi seisvad mehed ja naised oma suhtlust parandada, oodates otsustega nii kaua, kuni stressiolukord on möödas, sest siis nad mõtlevad sarnaselt.

Stressis meeste puhul stimuleeris riskeerimist nõudev mäng ajupiirkondi, mis aktiveeruvad, kui inimene saab mingi tasu või rahuldab oma sõltuvust.

Sama eksperiment näitas, et stressis naiste ajutegevus nendes piirkondades vähenes. Selgus ka, et stressis naised ei tunne hüvitise saamiseks ilmselt nii suurt vajadust.

Eksperimendis osalejad pidid arvutimängus täitma õhupalli võimalikult maksimaalselt õhuga ilma seda lõhki puhumata. Sõltuvalt tulemusest said mängijad preemiaks 5 kuni 30 eurot, kusjuures stressis mehed teenisid palju rohkem.

Kuigi mehed olid ülesandes edukamad, on Lighthalli sõnul olulisem järeldus see, et oluliste otsuste tegemisse stressiolukorras peaksid olema kaasatud nii mehed kui naised, sest nad esindavad erinevaid vaatenurki ning suurem ettevaatlikkus ja mõtlemisaja võtmine on sageli õige otsus.

Lighthalli eelmisel aastal avaldatud uuring on näidanud, et stressis meestel on suurem kalduvus riskikäitumisele, sealhulgas mängurlusele, suitsetamisele, kaitsevahenditeta seksile ja narkootikumide tarbimisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles