Enneaegse sünni riski saab nüüd vereproovi abil kindlaks teha

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui siiani ei olnud naisel mingeid võimalusi hinnata enneaegse sünnituse riski, siis värske uuringu järgi näitab raseduse teisel trimestril võetud lihtne veretest 80-protsendilise tõenäosusega, kas beebi kiirustab siia ilma tulekuga või ootab emaüsas õige tähtaja ära.

Antud 2002. aastast alates uuritud lähenemine hindab kvantitatiivselt 24-nädalast loodet kandva naise veres olevaid kindlaid peptiide ja väikesi proteiine, mille tasemed erinevad sõltuvalt raseduse komplikatsioonidest, vahendab teadus.err.ee.

Brigham Young`i ülikooli teadlased uurisid vastavat metoodikat, analüüsides 80 õigeaegselt lapse ilmale toonud ja 80 enneaegselt sünnitanud ema vereproove.

Teadmine, et enneaegse sünni risk on kõrge, on oluline, sest hormoonravi võib aidata beebidel emakasse jääda veidi kauemaks. Raseduse pikendamine 1-2 nädala võrra võib aga oluliselt suurendada enneaegsete beebide ellujäämistõenäosust ja tervist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles