Alkoholi ei tohiks tarvitada enne 24. eluaastat?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti teadlase avaldus paneb kahtlema selles, kas gümnaasiumilõpetajatele peaks serveerima vahuveini või mitte.
Briti teadlase avaldus paneb kahtlema selles, kas gümnaasiumilõpetajatele peaks serveerima vahuveini või mitte. Foto: SCANPIX

Briti teadlane Aric Sigman avaldas oma hiljuti ilmunud raamatus arvamust, et noortele ei tohiks alkoholi anda enne 24. eluaastat. Põhjenduseks alkoholi kahjulik mõju selles eas ikka veel arenevale ajule.

Enne 20. aastate keskpaika peaks hoiduma kangest alkoholist ning ka veinist ja õllest, vahendas Suurbritannia Kuningliku Meditsiiniuuringute Keskuse liikme, doktor Sigmani seisukohta The Telegraph.

Kommentaarid alkoholi tarvitamise teemal avaldas teadlane raamatus pealkirjaga «Alcohol Nation: How to protect our children from today`s drinking culture». Laste kaitseks alkoholi eest käis Sigman välja ettepaneku kehtestada alkoholi tarvitamisele üldine 18 aasta vanusepiir. Nooremad ei tohiks alkoholi tarvitada isegi kodus ega istuda pubides. Ideaalis võiks see piir olla isegi 24 aastat.

Radikaalseid ettepanekuid põhjendab teadlane asjaoluga, et noorele organismile jätab jälje isegi tagasihoidlik alkoholi tarvitamine ning need tagajärjed on pikaajalised.

Suurbritannias on uuringud kaardistanud, et 11- kuni 15-aastased britid, kes tarvitavad alkoholi, joovad nädalas 14,5 ühikut.

Eesti andmed osutavad, et vähemalt korra nädalas tarvitab samas vanuseklassis alkoholi 13 protsenti. 60 protsenti aga joob kangemat kraami korra kuus või harvem. Päris purjus on sellealistest Eesti noortest olnud 59 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles