Apteeker annab nõu: Mis aitaks vähendada päikese kahjulikke mõjusid?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Kuigi päikesekiired paitavad mõnusalt, võib päike ka nahale palju kurja teha. Õnneks aitavad üsna lihtsad nipid vähendada terviseriske, mis päikese käes viibides tekivad, räägib Apotheka apteeker Kerli Valge.

Päikesepõletus ei ole ainus tagajärg, mida peaks päevitamisel silmas pidama. Paljud liigse päevitamise tõttu tekkivad muutused ilmnevad aja jooksul – päikesekiirgus kahjustab naharakke, nahk kaotab elastsuse, tekivad enneaegsed kortsud ning tumedad ja heledad plekid. Halvimal juhul võib tekkida nahavähk – näiteks on teada, et lapseeas saadud päikesepõletus suurendab melanoomi haigestumise riski.

Mis siis on need nõuanded, millele võiks päevitamisega seoses tähelepanu pöörata?

*Õpeta last maast madalast olema teadlik päikesekaitsest. Kujunda temas varakult harjumus end päikese eest kaitsta. Päikesekaitsekreemi kasutamine peaks olema samasugune harjumus nagu turvavöö kinnitamine ja hambapesu. Pane lapsele südamele, et ta ei unustaks kanda peakatet ning kreemitaks end ka matkal või laagris. Valige koos välja ka spetsiaalselt lapse õrnale nahale sobiv päikesekaitsevahend. Ole ise eeskujuks ja näita, et pöörad tähelepanu päikesekaitsevahenditele.

*Väga pruun nahk ei ole märk tervislikust elustiilist. Kasuta laia spektriga päikesekaitsekreemi, mis tähendab, et see kaitseb nii UVA- kui ka UVB-kiirguse eest. Kreemita end umbes veerand tundi enne päikese kätte minekut, et kreem jõuaks imenduda.

*Kreemita ennast hoolikalt ja kanna peale korralik kiht kreemi. Kui paned kreemi liiga vähe, siis see ei kaitse nii, nagu lubab kreemil märgitud kaitsefaktor.

*Kreemita tihti! Päikesekaitsekreem kulub kehalt maha vee, riiete, liiva ja käterätiku tõttu. Kreemi soovitatakse uuendada 60–80 minuti järel, aga kui higistad tugevalt või käid ujumas, siis isegi sagedamini.

*Ära kasuta mullust päikesekaitsekreemi, sest vananenud kreemis kaotavad päikesekaitsefiltrid toime ja kaitsevõime väheneb. Tavaliselt on ka pakendile märgitud, et kreem on avatuna kasutuskõlblik vaid kuus või 12 kuud. Apteegi sortimendist on sel kevadsuvel olnud kõige nõutavamad päikesekaitsevahendid BioNike Defence Sun päikesekaitsepiim SPF 30, Eucerin Sun päikesekaitseemulsioon näole SPF 50+, La Roche-Posay päikesetalumatuse kreem SPF 50+, Avene Sun mineraalne päikesekaitse SPF 50+ ja BioNike Defence Sun 50+ päikesekaitsepulk.

*Ära hoia päikesekaitsekreemi liiga kuumas kohas, näiteks autos või rannas otsese päikese käes. Ka see võib toote säilivust oluliselt vähendada.

*Ole varjus! Otsi vari või loo see ise. Näiteks pea piknikku puude all, loe päikesevarju all. Kui lähed lastega randa, haara kaasa päikesevari.

*Sageli unustatakse päikese eest kaitsta silmi. Päikeseprillid ja kübarad pole ainult kaunid aksessuaarid! Korralikud prillid ja laia äärega peakate kaitsevad silmi UV-kiirguse eest. Seejuures ei piisa ainult sellest, et klaasid on tumedad. Ära osta kõige odavamaid päikeseprille, sest neist pole kasu.

*Beetakaroteeni võtmine aitab vähendada päikesepõletuse riski ja aitab saavutada kaunist jumet, kuid see ei tähenda, et võib loobuda muudest päikesekaitsevahenditest. Vali näiteks BioNike Defence Sun tabletid, Multikarosin kapslid või Bio-Carotene kapslid.

*Uuringute tulemused näitavad, et mehed alahindavad sageli päikesekaitse vajadust ega taha end kreemitada. Seega hoolitse ka oma meespere eest.

*Joo piisavalt! Sa ei pruugi arugi saada, kui palju su keha on kuuma päikese käes vett kaotanud. Eriti hoolikalt jälgi lapsi. Nad ei pruugi öelda, kui tunnevad end kurnatuna.

* Värskenda nahka termaalveespreidega. Mõnusat turgutust pakuvad näiteks La Roche-Posay, Vichy ja Avene termaalvee spreid.

*Intensiivse päikese korral kanna pikkade varrukatega riietust ja pikki pükse. Kui vajad ekstra kaitset, siis kanna riideid, mis on tehtud materjalist, mis kaitseb päikese eest.

*Ole päikese käes eriti ettevaatlik, kui võtad ravimeid. Mõned ravimid muudavad kasutaja päikesepõletusele vastuvõtlikumaks, näiteks teatud tüüpi antibiootikumid, vererõhuravimid jm. Konkreetse ravimi ja päikese koostoimel tekkivatest võimalikest kõrvaltoimetest saab lähemalt lugeda spetsiaalselt leheküljelt.

*Enne päikesevõttu ära kasuta ilutooteid, mis sisaldavad alkoholi või lõhnaaineid, näiteks parfüüme. Need võivad päikese toimel tekitada pigmendilaike.

*Kui käid enne päikesevõttu duši all, siis ära kasuta seepi või dušigeeli, mis on väga intensiivse toimega või tugevalt parfümeeritud. Seegi võib soodustada pigmendilaikude teket.

* Pigmendilaikude, punetuse või näiteks akne korral on mugav näol kasutada toonivat kõrge päikesekaitsefaktoriga kreemi.

*Päike ja merevesi kuivatavad juukseid ja need kaotavad sära. Ära võta päikest märgade juustega, sest niisketele juustele mõjub päike tugevamalt.

*Kui oled lasknud teha tätoveeringu, siis pead seda umbes poole aasta jooksul päikese eest varjama, sest päike pleegitab tinti. Kui tätoveeringut pole võimalik katta, siis kasuta kõrge faktoriga päikesekaitsekreemi.

*Enda kaitsmist päikese eest peame loomulikuks, aga kas oled mõelnud ka oma koerale? Ära vii oma karvast sõpra õue keskpäeval, kaitse teda rannas päikesevarjuga ning jälgi, et tal oleks alati jahedat puhast joogivett.

*Päikesevõtupäeva lõpetagu korralik naha kreemitamine, et niisutada ja toita päikese toimel kuivanud nahka. After-sun-kreemid aitavad hoida kaunist jumet ning rahustada nahka. Vali näiteks Babe aaloegeel või Vichy IS rahustav päevitamisjärgne piim näole ja kehale.

*Jälgi hoolikalt oma nahka ja kontrolli regulaarselt oma sünnimärke. Muutuste korral pöördu arsti poole.

Copy
Tagasi üles