Jüri Laurson: ärge tapke end elektriga!

Jüri Laurson
, pensionär, EV volitatud elektriinsener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Laurson
Jüri Laurson Foto: Pm

Viimasel ajal elektrist tingitud õnnetusjuhtumitest võib järeldada, et paljud täiskasvanud ja lapsed ei saa elektriohust üldse aru. Nad on unustanud, et elektripaigaldisi tuleb vaadelda kui elektriohuallikaid. Tundub, et paljude kurikaelte jaoks on pingestatud elektriseade nagu juustutükike hiirelõksus. Elektriohutuse eiramine lõpeb enamasti elektrilöögiga ja raskete tagajärgedega – invaliidistumise või surmaga.



Elektriohutusseaduse nõuete järgimine on kohustuslik nii täiskasvanutele kui ka lastele. Seaduse järgi peavad kõik elektriseadmed elektriohutuse tagamiseks olema ehitatud nii, et need kasutamisel ei kujutaks endast mingit ohtu inimestele, koduloomadele, varale ega keskkonnale. Varga- , päti- ega lollikindlaks pole võimalik ühtegi elektripaigaldist ehitada. Paraku on näha, et ainult elektriohutusseaduse kirjutamisega pole ohutust võimalik tagada.

Elektriohutuse nõudeid on hädavajalik õpetada ja alustada tuleks koolist või isegi lasteaiast. Viimaste aastate õnnetusjuhtumid näitavad, et esineb juhtumeid, kus lapsed elektriohtu aimamata on pääsenud alajaama pättide lõhutud ukseluku tõttu või roninud julguse näitamiseks õhuliini­sisestusega komplektalajaama katusele täiskasvanute juuresolekul. Näiteks 2006. aastal sai 13-aastane nooruk Tartumaal Elva EPT Reola mahajäetud alajaamas elektrilöögi, mille tagajärjel ta invaliidistus.

Tänavu 10. augustil juhtus õnnetusjuhtum Tartu vallas Lähte alevikus, kus 15-aastane poiss ronis õhuliinisisestusega komplektalajaama Kaineli katusele, võttis kinni tornil asuvatest isolaatoritest ja sai elektrilöögi, mille tagajärjel seiskus hingamine. Kannatanu viidi üliraskes seisundis Tartu Ülikooli kliinikumi intensiivravi osakonda. Eriti kahetsusväärne on, et toimunu juures viibis ka täiskasvanuid, kes küll pärast õnne­tust kiirabi kutsusid.

Kahjuks ka see alles meedias kajastatud elektrist tingitud õnnetus ei jõudnud metallivarasteni. Varastele näib juba metalli nägemine tekitavat narkouima, mille tõttu minnakse oma elu ohtu seades isegi pingestatud kõrgepingejaotlasse metalli varastama.

Traagiliselt lõppenud mõtlematu teoga said tänavu 19. augustil hakkama metallivargad, kes murdsid Olustvere alevikus asuvasse Agronoomia alajaama 15 kV jaotlasse, et metalli varastada, kus üks neist sai surmava elektrilöögi. Tekkinud põlengu tagajärjel jäid mitmeks tunniks elektrivarustuseta piirkonna majapidamised.

Elektriohutusreegleid ei tohi alahinnata. Tihti jõutakse elektriohust arusaamiseni alles pärast elektrilööki, kui on juba hilja. Inimkeha läbiva voolu mõju sõltub inimkeha takistusest ja võib olla termiline, elektrolüütiline või bioloogiline. Kui inimkeha läbiva elektrivoolu tugevus on umbes 0,01 amprit, järgneb tavaliselt surm.

Võtkem õppust, elekter ei andesta!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles