Südame taastusravi on eluaegne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristin Aavakivi.
Kristin Aavakivi. Foto: SCANPIX

Viis aastat tagasi Roomas uue südame saanud tartlanna Kristin Aavakivi (pildil) ütleb, et ta tervis on stabiilne. Vahel mõned viirused käivad kallal, aga muidu tunneb ta end hästi.

«Igal aastal käin end Roomas kaks korda näitamas. Aga mul on väga hea meel, et igapäevast taastusravi on mul võimalik olnud saada siinsamas Tartu Ülikooli Kliinikumis,» ütleb ta. «Minu taastusravi on loomulikult eluaegne.»

Aavakivi kõneleb, et tema võib endale lubada ilmselgelt natuke suuremat koormust kui infarkti läbi põdenud inimene, sest temal on sees terve süda. Ometi kaalub ta spordimeditsiini ja taastusravi kliinikus loodud uue südamerühmaga liitumist.

«Eestis ei ole küll veel oma südamesiirdamiskeskust, aga ma toetan väga seda mõtet, et välismaalt Eestisse naasvad siiratud organiga inimesed ei jääks siin iseenda hooleks,» sõnab Aavakivi. «Ma arvan, et need taastusravi treeningurühmad viivad kokku inimesi, kes tahaksid üksteist toetada. Minuga võttis internetis ühendust näiteks üks siiratud maksaga inimene, kes kurtis, et tunneb end väga üksildasena.»

Tartu Ülikooli Kliinikumi taastusraviarst Maie Ojamaa ja füsioterapeut Evelin Avi käisid tänavu kevadel just tänu Kristin Aavakivilt saadud kontaktidele vaatamas, kuidas Itaalias taastusravi korraldatakse.

«Itaalias töötavad haigla juures koguni niisugused südamehaigete rühmad, kus treenitakse kaks korda nädalas selle nimel, et igal aastal osa võtta Roomas korraldatavast maratonist,» rääkis Ojamaa. «Nende distants on neli kilomeetrit. Meil Tartus on ju ettevõtmine «Käi jala!», milles võiks tulevikus südamehaigetele ka koht olla.» (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles