Uuring: kanepi suitsetamine ei leevenda valu

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nils Weymann / PantherMedia / Scanpix

Austraalias tehtud uuringus tuli välja, et kanepi suitsetamine ei vähenda kroonilist valu, vaid võib teha olukorra hoopis kehvemaks. 

Ajakirjas Lancet Public Health avaldati uuring, milles võeti vaatluse alla kroonilisi valusid põdevad mitte vähihaiged inimesed, ja uuriti, kas marihuaana suitsetamine on nende jaoks efektiivne ravi. Vaatlusuuring algas 2012. aastal Austraalias ning alusuuringus intervjueeriti poolteisttuhat inimest, vahendab Healthline. 

Osalejad rääkisid enda valu tugevusest, kanepi tarbimisest ning vaimsest tervisest nelja aasta vältel. Uuringu autorite sõnul ei leitud tõendeid selle kohta, et kanep oleks parandanud kroonilist valu põdevate inimeste olukorda. Neil, kes kanepit tarbisid, oli suurem valu ja sellega suudeti halvemini toime tulla.

Füüsilise meditsiini ja taastusravi spetsialist Nadya Swedani sõnul ei ole marihuaana hea kroonilise valu ravim ja kanepi tarbimisest tulenevad kõrvalnähud piiravad kasutegurite avaldumist. 

Uuring tekitas aga vaidlusi, sest mõned eksperdid ja marihuaana pooldajad kahtlesid kasutatud meetodites ja tehtud järeldustes. Marihuaana seaduste reformi riikliku organisatsiooni asedirektor Paul Armentano sõnul ei saa olla uuringus tehtud järeldustes kindel, sest need tehti ekspertide hinnangute põhjal. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles