Rekordiline aasta vähiravifondis: abisaanuid ja annetusi on poole rohkem kui mullu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähiravifond, annetuste kogumine.
Vähiravifond, annetuste kogumine. Foto: Erik Prozes / Postimees

Vähiravifond «Kingitud elu» panustas poole aastaga inimeste ravidesse üle 1,1 miljoni euro. 

Vähiravifondi nõukogu rahuldas 2018. aasta esimesel poolaastal rekordilise hulga abipalveid – koguni 114. Annetustena kogunes fondi poole aastaga kokku ligi 1,2 miljonit eurot – kaks korda rohkem, kui mullu esimesel poolaastal.

Fondini jõudvate abitaotluste hulk purustab järjest uusi rekordeid. Kui eelmisel aastal toetas fond kokku 100 inimest, siis tänavu on ainuüksi poole aasta jooksul abisaanuid rohkem. Kui veebruaris ja märtsis laekus fondi keskmiselt 15-20 abitaotlust kuus, siis viimastel kuudel keskmiselt üks taotlus iga päev. 

Abisaajad elavad peaaegu igas Eesti maakonnas. Noorimad toetusesaajad on olnud 30ndates pereisad ja pereemad. Näiteks sel nädalal kutsus «Kingitud elu» üles toetama 38aastast Tallinna pereema Marinat, kelle ravi toetuseks panustasid 400 inimest kahe päevaga üle 14 500 euro. 

«Vähiravifondist on saanud rahvaliikumine, mis hoolitseb, et kedagi ei jäeta oma murekoormaga üksi ja kõik Eesti inimesed saavad hädavajaliku vähiravi, lootuse ja võimaluse elada,» ütles vähiravifondi Kingitud elu juhataja Toivo Tänavsuu. «Surve fondile järjest suureneb. Meie vastutus suureneb. Kuid samas vaatame suure tänutundega, et kasvavad ka annetused – kasvab Eesti inimeste heategude summa,» sõnas Tänavsuu. Nii oleme nelja ja poole tegevusaasta jooksul kõigele vaatamata saanud toetada absoluutselt kõiki abivajajaid, kes kuuluvad fondi sihtgruppi. Keegi neist ei ole jäänud ukse taha, lisas fondi juhataja. 

Suvel on fondi vabatahtlike kalender erakordselt tihe. Fond osaleb peaaegu kõikidel suurematel rahvaüritustel, andes külastajatele võimaluse teha spontaanseid annetusi. Näiteks juulis osaletakse festivalidel Baltic Sun ja Viljandi Folk, käiakse Euroopa klubijalgpalli karikate ringreisil ning samuti kontsertsarjal Suur Rahvapidu Läti moodi. Kingitud elu vabatahtlikud koguvad annetusi viinapoodides Ainažis ja Valkas, et tuua osa rahast Lätist tagasi. 

Esimesel poolaastal kogunes fondi erinevatelt üritustelt sularaha- ja pangakaardiga annetustena üle 100 000 euro. 

Tänasvuu kutsub kõiki Eesti inimesi üles jõukohase püsiannetusega - olgu või 1 euroga - igakuiselt vähihaigeid toetama. Fondi veebilehel saab pangalinkide kaudu püsiannetuse vormistada loetud sekunditega. 

SA Hille Tänavsuu Vähiravifond «Kingitud Elu» on asutatud 5. veebruaril 2014 Hille ja Toivo Tänavsuu ning Janek Mäggi poolt. Fond hüvitab annetustest kogunevate võimaluste piires nende patsientide raviarveid, kelle ravimeid Eesti Haigekassa ei kompenseeri. Raha tuleb sihtasutusele tehtud annetustest. Fondi nõukokku, mis otsustab kas ja keda toetatakse, kuuluvad onkoloogid dr Peeter Padrik, dr Hele Everaus, dr Kristiina Ojamaa, dr Kadri Putnik, Tartu Ülikooli hematoloogia eriala dotsent dr Edward Laane, ettevõtja ja Belgia aukonsul Eestis Erik Sakkov, näitleja ja psühholoog Rita Rätsepp ja suhtekorraldaja Janek Mäggi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles