Onkokirurg: pärast 50. eluaastat tasub tervist põhjalikult kontrollida

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui inimese lähisugulastel pole vähki olnud, siis tuleks pärast 50. eluaasta saabumist kaaluda võimalusi tervist põhjalikumalt kontrollida, rääkis onkokirurg Tiit Suuroja.

Teistsugune on olukord aga nende jaoks, kelle lähisugulastel on kasvajaid esinenud. Esimene profülaktiline kontroll tuleks sellisel juhul teha 5-10 aastat enne jõudmist vanusesse, mil pere kõige varasem vähijuhtum aset leidis, rääkis Suuroja saates «Ringvaade», vahendas ERR Uudised.

Üks kontrollimisviis on sõeluuring, mille puhul analüüsitakse elanikkonna teatud vanuses inimesi, kellel ei ole haiguse sümptomeid.

Neil, kes tahavad oma tervist kontrollida, kuid sõeluuringute sihtrühma ei kuulu, tuleks kirurgi sõnul pöörduda perearsti juurde, kes teeb kindlaks konkreetse inimese vähiriski - kas tal on geneetiline eelsoodumus või kahjulikke harjumusi, mis tõstaksid ta kõrgema riskiga gruppi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles