Meedikud õpetavad: enne esmaabi, siis EMO

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud-õpetaja Kristiina Vaas ja kõrgkooli õenduse õppetooli lektor Ljudmila Linnik näitavad, kuidas verejooksu sidemerullidega sulgeda ning rõhkside siduda.
Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud-õpetaja Kristiina Vaas ja kõrgkooli õenduse õppetooli lektor Ljudmila Linnik näitavad, kuidas verejooksu sidemerullidega sulgeda ning rõhkside siduda. Foto: LIIS TREIMANN/EESTI MEEDIA/SCANPIX

Lisaks traumadele võib suvel ohtlikuks saada ka kuuma ilmaga rassides tekkinud vedelikupuudus. 

Kergematest vigastustest saab enamasti omal käel jagu, puhta vee, sidumisvahendite ja rahuliku meelega. Liigese nihestuste või silmavigastuste puhul tasuks pöörduda EMOsse, luumurd vajab aga kiirabi, räägivad Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud.

Silma sattunud prahiga kaasneb tavaliselt valu ja tugev pisaravool ning kergemal juhul eemaldab pisaravedelik sodi silmast, rääkis optometristi õppekava juht lektor Vootele Tamme. Silm on siis ärritunud ja punane, kuid valu möödub.

Kui sodi ei ole välja tulnud, tuleb hoida silmi lahti ja ohtralt puhta veega loputada. «Võimaluse korral panna nägu üleni vette ning vees silmi pilgutada. Juhul kui võõrkeha silmast ei välju, asetada suletud silmale puhas marlilapp või taskurätik ning toimetada kannatanu EMOsse,» rääkis Tamme. Mitte mingil juhul ei tohi silma hõõruda, rõhutab ta, siis on suur tõenäosus sarvkesta vigastada. «Teravam praht võib konjunktiivi läbida või kinni jääda,» seletas Tamme. Võimaluse korral tuleks katta kannatanu mõlemad silmad, muidu liigub koos avatud silmaga ka viga saanud kaetud silm.

Valguskahjustuse tunnuseks on tugev valu silmades, millega kaasneb liivatunne, valguskartus, silmade punetus ja keskmisest suurem pisaravool. Võimaluse korral tuleb kannatanu silmad kinni katta, selleks kõlbavad ka hästi tumedad päikeseprillid, ja saata ta silmaarsti juurde EMOsse. «Kergematel juhtudel mööduvad nähud mõne päevaga, kui ülemäärasest valgusest hoidutakse ning silmadele rahu antakse,» rääkis Tamme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles