Kõik, mida pead teadma päevitamise kohta!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Mida teha päikesepõletuse tagajärjel tekkinud villidega? Kuidas hoiduda akne süvenemise eest? Apotheka apteeker Kerli Valge annab nõu.

Mida on enne päevitamist kõige tähtsam meeles pidada?

Esiteks, päikesekreemi valikul veendu, et see kaitseks nii UVB kui UVA kiirguse eest. Teiseks, ära kreemiga koonerda, täiskasvanu kogu keha katmiseks kulub keskmiselt kuus teelusikatäit kreemi. Kolmandaks, päikesekreemi on üldjuhul vaja kehale kanda umbes 30 minutit enne päikese kätte minekut. Neljandaks, lastele tuleb määrida kaitsekreemi, mille SPF algab 30-st. 

Kui tihti peab kreemi uuendama?

Päikesekaitset tuleb uuendada umbes iga kolme tunni tagant või pärast iga ujumiskorda.

Mida teha, kui päiksepõletus on ikkagi tõsiasi?

Sarnaselt olmepõletusega tuleb päikesest põlenud nahk esmalt jahutada. Kasuta jahedat vett või aseta põlenud nahale jahe niiske rätik. Väga hästi sobivad naha jahutamiseks spetsiaalsed põletuse järgselt kasutatavad geelid Burnshield ja Burnjel. Nendega võiks esimestel päevadel nahka jahutada iga paari tunni järel, edaspidi sobib naha rahustamiseks kasutada ka aaloegeeli. Hoidu kitsastest riietest, mis võivad soodustada palaviku teket.

Kas hapukoort tohib päikesepõletuse korral kehale määrida?

Hapukoor ei aita kuumust kehalt ära juhtida, vaid tekitab kehale kihi, mis hoiab kuumust sees ning sellest tulenevalt võib põletus süveneda.

Kas ville võib katki teha?

Ville ei tohi katki teha. Villil on oluline eesmärk põlenud kohta kaitsta. Katki tehtud villi korral suureneb oht infektsiooni tekkeks. Kui villid teevad tugevat valu, tasub määrida neile aaloegeeli ning võtta valuvaigistit. Riietuse võiks valida mitteliibuva ja hingava. Kui ka enesetunne läheb halvaks ja ajab iiveldama, tasub pöörduda arsti poole.

Mis on Mallorca akne ja keda see ohustab?

Mallorca akne ehk keha katvad väikesed mädapunnikesed võivad tekkida pärast intensiivset päevitamist. Kõige enam kannatavad selle all 20- kuni 40-aastased naised. Mallorca aknet ravitakse üldjuhul samade ravimitega nagu tavalist aknet, näiteks antibiootikumide või koorivate kreemide-geelidega. Kui inimene hoidub päevitamisest, võib naha olukord ka iseenesest paraneda.

Mallorca akne on üks oluline põhjus, miks peaks ostma vaid apteegis müügil olevaid päikesekaitsekreeme – sest nende tootmisel on püütud vältida nahka koormavaid koostisosi, mis selliseid ebameeldivaid reaktsioone esile kutsuvad. Lisaks on olemas spetsiaalselt tundlikule nahale mõeldud päikesekaitsekreemid, näiteks Eucerin Sun päikeseallergiat ennetav kreem, mis ei sisalda lõhnaaineid, emulgaatoreid ega säilitusaineid, et vähendada nahaärrituse ohtu. Igal juhul tasub vältida õli sisaldavate koostistega toodete kasutamist.

Kas aknega võib päikest võtta?

Päikesekiirgus soodustab pooriavade sarvestumist ja pooride ummistumist, mistõttu võib pärast tugevat päevitamist akne hoopis ägeneda. Päike kuivatab nahka ja see mõjub vistrikulisele nahale halvasti. Probleemse ja tundliku nahaga inimesed peaksid valima ka vastava päikesekreemi, soovitaksin kasutada näiteks Bionike Acteen Sun päikesekaitsekreem-geeli, mis on mõeldud spetsiaalselt aknele kalduvale nahale ning võitleb päikese poolt põhjustatud sarvkihi paksenemisega, sisaldades ka rasu normaliseerivaid koostisosasid ning on mitte-komedogeenne.

Mida teha päikesepiste saanud inimesega?

Päikesepiste on ajutegevuse häire. See võib tekkida kui inimene ei kasuta peakatet, ei tarbi piisavalt vett ja viibib liiga kaua palava päikese käes.  Inimene võib tunda nõrkust, iiveldust, kuminat kõrvades ja virvendust silmade ees, ta võib oksendada, higistada, nahk võib olla kuum ja punetav.  Ülekuumenemise korral on kõige tähtsam jahutamine – vabastada inimene riietest, kasta jahedasse vette, katta jahedate mähistega. Kannatanu tuleb viia varju või jahedasse ruumi ning kui ta on võimeline jooma, andma külmi jooke. Kui seisund ei parane, peab kutsuma kiirabi. Samas ei maksa kindlasti kiirabi kutsuda igale murul uinunud inimesele ilma, et pole ise esmalt kiirabi sekkumise vajaduses veendunud.

Copy
Tagasi üles