Need numbrid plastiktoodetel annavad aimu mürgise kemikaali olemasolust

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plastiknõud sisaldavad mitmeid mürgised kemikaale.
Plastiknõud sisaldavad mitmeid mürgised kemikaale. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Suvel peetakse grillipidusid ja piknikke ning mugavam on kasutada plastiknõusid ja karpe. Nende kasutamine võib aga tekitada tõsiseid terviseprobleeme.

Ameerika Pediaatriaakadeemia uuringus avastati, et plastiknõud ja karbid, millel on numbrid kolm, kuus ja seitse, sisaldavad mitmeid kahjulikke kemikaale, vahendab portaal Well and Good.

Ftalaadid, polüstüreenid, polükarbonaat ja bisfenoolid võivad halvasti mõjuda neuroloogilisele arengule ja immuunsussüsteemile. Eriti ohtlikud on need kemikaalid lastele, kuna nende organism alles areneb.

Kui ostate poest plastiktooteid, mis puutuvad kokku toiduga, on oluline jälgida, mis numbrid neile põhja alla märgitud on. Mürgiste plastiknõude kasutamise tagajärjeks võivad olla aga mitmed tõsised haigused.

Kõige mürgisemad numbrid plastikul

Number kolm sisaldab ftalaate, millest valmistatakse kummimadratseid ja muid täispuhutavaid mänguasju. Veel leidub seda kemikaali autosalongis, vinüülpõrandates ja toidukiles. Alati tasub toidukile ja plastikmänguasjade numbrid enne ostmist üle vaadata, et vähendada kemikaalidega kokkupuutumise riski. Autosalongi tasub valida materjalid, millest ei eritu õhku kemikaale. 

Number kuus sisaldab polüstüreeni, mida leidub ühekordsetes toidukarpides, nugades ja kahvlites. Ühekordsed nõud mitte ainult ei kahjusta tervist, vaid reostavad ka loodust. Nende asemel on hea kasutada tavalisi toidunõusid. 

Number seitse näitab polükarbonaadi sisaldust, mida kasutatakse näiteks elektrijuhtmete, plastmass- ja lutipudelite tegemisel.

Kui osta asju, mis puutuvad kokku toiduga, tuleks kindlasti valida toode, millel pole kahjulikku numbrit. Koodid on märgitud üldiselt toote põhjale või pakenditele. 

Vähem kahjulikud numbrid

Plastiku numbrid kaks, neli ja viis on ohutumad kui teised numbrid, kirjutab portaal Baby Green Thumb. Kunagi aga ei saa kindel olla, et plastiknõu ei eralda kemikaale. Seda võib juhtuda eriti kuumutamise puhul. Igal võimalusel tuleks vältida plastiktoodetes toidu soojendamist mikrolaineahjus. Pesemine kangete pesuvahenditega ja nõudepesumasinas ei ole samuti soovitatav. Kõige parem oleks muidugi plastikust loobuda, kuid see võib olla keeruline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles