Ülekaalulisus toob kaasa viljatusprobleemid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Bariaatrilise ning Metaboolse Kirurgia Seltsi esimees Ilmar Kaur kirjutab ajakirjas Perearst, et rasvumise levimus Eestis tõuseb ning samal ajal kasvab ka lastetute paaride arv ja vajadus viljatusravi järele.

«Soojätkamine ja viljatuse ravi võib osutuda problemaatiliseks, kui üks partneritest on ülekaaluline, võimalused on veelgi väiksemad mõlema partneri rasvumise korral. Põhjuslikku seost ülekaalu ja viljatuse vahel on raske mitte märgata,» vahendab med24.ee Ilmar Kauri artiklit.

Naistel kaasneb Kauri sõnul rasvumisega kudede insuliiniresistentsus koos hüperinsulineemiaga, mis omakorda soodustab polütsüstiliste munasarjade sündroomi teket ja androgeenide (meessuguhormoonide) tootmist munasarjades.

Tagajärjeks on hirsuitism (liigne karvakasv), akne, allopeetsia (juuste kadu), oligomenorröa (harvad või vähese vereeritusega menstruatsioonid), ovulatsioonihäired ja lastetus.

Pool kaalukirurgia patsientidest on arsti sõnul naised vanuses 18–45 eluaastat.

Kaur peatub ka ülekaalu ja kaalulangetamise mõjul meeste viljakusele. Konservatiivse kaaluravi ja bariaatrilise kirurgia järgselt korrigeeruvad arsti sõnul mitmed metaboolsed hädad, pikeneb mehe elu, langeb naissuguhormoonide östrogeenide ning tõuseb meessuguhormooni testosterooni tase ja paranevad ka soojätkamise väljavaated.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles