Lauljanna Beyoncé räägib, miks talle tehti erakorraline keisrilõige

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beyoncé koos kaksikute Rumi ja Siriga
Beyoncé koos kaksikute Rumi ja Siriga Foto: Mason Poole/AP

Rohkem kui aasta peale kaksikute ilmale toomist avaldab laulja Beyoncé, et koges raseduse ajal komplikatsioone, mis sundis arste talle erakorralise keisrilõike tegema.

Lauljanna tütar ja poeg sündisid 2017. aasta juunis peale seda, kui naine oli nädalateks tervisemurede tõttu voodisse aheldatud, rääkis ta uues intervjuus ajakirjale Vogue, vahendab portaal Today

«Kaalusin 98 kilogrammi, kui Rumi ja Siri sünnitasin. Olin rasedustoksikoosist üles paistetanud ning pidasin voodirežiimi üle kuu aja,» rääkis Beyoncé. Ta lisas, et kuna tema ja laste tervis oli ohus, tuli talle teha erakorraline keisrilõige, peale mida veetis naine veel nädalaid haiglas.

Rasedustoksikoos on tihti seotud preeklampsiaga ehk rasedusaegse kõrge vererõhuga. See on üks sagedasemaid rasedustüsistusi, mis mõjutab 5–8 protsenti rasedustest. Tegemist on tõsise haigusega, mis algab enamasti 20. rasedusnädalal ja on põhiline ema ja lapse haigestumise või surma põhjus.

Preeklampsia põhjus on siiani teadmata, kuid suurem risk on:

  • mitmikute kandmisel,
  • neil,kelle lähisugulastel on haigust esinenud,
  • ülekaalulistel
  • üle 40-aastastel,
  • kroonilise kõrgvererõhutõvega inimestel,
  • neeruhaigetel,
  • esmarasedatel.

Kõrge rasedusaegne vererõhk, väärtuses 140/90 mmHg või kõrgem, mõjutab nii ema kui last. See võib koormata neere ja südant ning vähendada toitainete ja hapniku kandumist lootesse. Preeklampsiast annab märku turse kätes või näos, tugev peavalu, muutused nägemises, valu ülakõhus või õlgades, iiveldus ja oksendamine raseduse teises pooles, äkiline kaalutõus ja hingamisraskused. Testides avaldub preeklampsia üleliigse valguna uriinis ja madala trombotsüüdide arvuna veres. Lapseootel emal võib olla ka ebaloomulik neeru- või maksafunktsioon.

Ravi sõltub sümptomite tõsidusest ning raseduse astmest. Kui naisel on tõsine preeklampsia vähemalt 34. rasedusnädalal, soovitatakse sünnitust alustada nii kiiresti kui meditsiiniliselt võimalik. Kui haigus on kergem ja sünnitusega on võimalik oodata, võidakse ema panna voodirežiimile, et vererõhku alandada ja aidata platsentasse verevoolu suurendada. Preeklampsia sümptomid lähevad enamasti üle kuue nädalaga peale rasedust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles