Kuidas hoida oma nahka lennureisil?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Kuna lennukiga reisimine kuivatab nahka, võib vabalt juhtuda, et lennureisi alguses värske ning kaunis nahk näeb sihtkohas maandudes välja väsinud, kuiv ning elutu. Õnneks ei pea see nii olema kui tead, kuidas oma nahka kaitsta, räägib Iluteek.ee iluekspert Riin Liplik.

Põhjus, miks lennukis viibimine välimusele halvasti mõjub, on peamiselt konditsioneeritud õhk ning kõrgus. Kokku pressitud õhk lennukites on tavaliselt kuiv, mistõttu hakkab niiskus nahast õhku imbuma. Isegi kui alustad reisi niisutatud ning hoolitsetud nahaga, võid sihtkohta jõudes avastada, et nahk on elutu ning tekkinud on väikesed kortsukesed, mistõttu näid vanem. Või vastupidi – rasuse nahaga inimestel kipub lennureis põhjustama vistrikke, kuna nahk reageerib kuivale õhule suurema rasueritusega. Pikkadel reisidel mõjutab välimust ka liikumisvõimaluse puudumine, mis põhjustab vedelikuvarustuse häireid. Vedelik koguneb jalgadesse ja pahkluu piirkonda, aga ka silmade ümbrusesse, mistõttu tekivad silmade ümber tumedad ringid või paistetus. Paljudel inimestel tekitab lennukiga reisimine ka stressi, mille tulemusena toodab keha rohkem stressihormoone.

Mida teha, et püsida värske ja kaunis kuni sihtkohta jõudmiseni?

Enne reisile minekut

Selleks, et saavutada parimaid tulemusi, tuleb alustada juba enne reisi. Lisaks korralikule puhkamisele ning toitumise jälgimisele tasub ekstra tähelepanu pöörata ka oma naha ettevalmistamisele. Selleks tuleks nahka enne reisi koorida ning niisutada. Koorimiseks sobivad õrnad nahakoorijad näiteks BABE õrn koorija tundlikule nahale, mis koorib nii füüsiliselt kui keemiliselt ning jätab naha supersiledaks ja niisutatuks. Hästi sobib Avene kooriv geel tundlikule nahale, mis koorib samuti nii mehaaniliselt kui ensüümselt ning jätab naha pehmeks, elastseks ja värskeks. Tõhus näokoorija on ka Biodroga AHA näokoorija, mis puhastab nahka tänu happele ning annab elutule nahale tagasi kauni jume. Parem alustada juba nädal enne reisi, aga nahale mõjub hästi ka päev varem tehtud niisutav mask või niisutava seerumi kasutamine. Niisutavate maskide valik on suur, näiteks Biodroga Blue Orchid kangasmask, mis annab nahale värskustunde ja niisutab seda sügavalt. Dr.Grandel Hydro Active niisutav mask mõjub juba 3 minutiga ja annab nahale vajaliku niiskusesüsti.

Seerumitest sobib hästi Avene Hydrance Intense niisutav seerum, mis mõjub ülikiiresti niisutades nahka sügavuti ja võttes ära kiskumise tunde. Lisaks sobib see oma suuruse poolest ka lennukisse kaasavõtmiseks. Sobiva suuruse ja mõjuga on ka Bionike Defence Hydra5 Booster intensiivne niisutav seerum. See aitab niisutada intensiivselt nahka ja tugevdada selle loomulikke kaitsemehhanisme.

Neile, kelle nahk kipub olema rasune, mõjub enne lennureisile minekut hästi A-vitamiini sisaldav kuur Monoderma vitamiin A 0,15% ampullidega, mis koorib tõhusalt nahka ja muudab selle siledamaks. Selle toote puhul peab arvestama, et kasutades seda päikeselisel perioodil, tuleks päevasel ajal kasutada lisaks päikesekaitsevahendeid.

Üle tuleks vaadata oma nahapuhastusvahend, et see ei kuivataks nahka liialt. Näiteks mitsellaarveed ei sisalda nahka kuivatavaid koostisosi, mis eemaldaks nahalt seda kaitsva pH. Õrna puhastusvahendi kasutamine enne lennureisile minekut annab nahale hea stardi.

Niisutajatest võiks kasutada selliseid, mis sisaldavad antioksüdante, sest need aitavad nahal vastu panna keskkonna stressiteguritele. Niisutavatest kreemidest võiks proovida näiteks La Roche-Posay Hydreane Light kreemi või Babe Vitance Anti-Ox niisutavat kerget kreem-geeli.

Lennureisi ajal

Võimalusel tuleks jätta oma näole jumestuskreem kandmata. Kui on soov saabudes meigitud olla, tasub vahendid salongi kaasa võtta ning meikida ennast vahetult enne või pärast maandumist. Kui nahk kaotab lennu ajal niiskust, kuivab ka jumestuskreem ning toob kortsukesed veelgi rohkem esile, samuti takistab see lennu ajal naha niisutamist.

Nahka on hea niisutada ka kogu lennureisi vältel, selleks sobivad spreipudelis termaalveed, sobivas suuruses on näiteks 50 ml Avene termaalvesi.

Hea on lennukisse kaasa võtta niisutavad minitooted, mida pika reisi ajal mõnel korral nahale kanda. Mida naturaalsem on niisutav kreem, seda tänulikum on nahk reisi järel. Hoolitseda tuleks ka oma silmade eest. Paljud kasutavad pikkadel lendudel võimalust vaadata filme või lugeda raamatuid, mistõttu võivad silmad muutuda kuivaks, punetavaks ning valusaks. Selle vastu võiks apteegist kaasa haarata silmatilgad.

Ära ei tohiks unustada ka oma huuli, et vältida nende kuivamist ja lõhenemist.

Parema enesetunde nimel tasub lennukisse kaasa võtta ka suuhooldusvahendid, millega ennast peale magamist või lennureisi lõpus värskendada. Selleks sobivad näiteks piparmündimaitseline Pasta del Capitano hambapasta ja –harja komplekt, GUM pehme kokkupandav reisihambahari või lausa väike reisikomplekt, mis sisaldab lisaks suuhooldusvahenditele ka pesemisvahendeid ja desinfitseerivaid salvrätikuid. 

Pärast maandumist

Juuste värskendamiseks võiks lennuki maandumise järel kasutada kas kuivšampooni või juukselakki, et sihtkohta jõudes oma välimust värskendada. Näiteks sobivad kohvrisse Klorane kuivšampoonid.

Copy
Tagasi üles