Viis asja, mis juhtub kehaga pärast alkoholist loobumist

PM Tervis
Copy
Südame tervist aitavad hoida regulaarne liikumine, suitsetamisest loobumine, soola vähendamine ja alkoholi piiramine.
Südame tervist aitavad hoida regulaarne liikumine, suitsetamisest loobumine, soola vähendamine ja alkoholi piiramine. Foto: Shutterstock

Olenemata sellest, et alkoholi tervisemõjusid pruugi inimene ise märgata, võib joomine takistada väljapuhkamast, muuta näonaha elutuks ja suurendada kaalunumbrit. 

Pidev või suures koguses alkoholi tarvitamine võib kehale rängalt mõjuda. Kahtlemata sõltub alkoholist loobumise mõju sellest, kui palju ja tihedalt seda on tarvitatud. Pole aga vahet, kas see on üks klaas veini päevas või nädalas, aja jooksul märkad tõenäoliselt järgnevaid muutusi, vahendab This is Insider. 

Võid hakata kaalu kaotama

Pärast alkoholist loobumist võib märgata, et number kaalul hakkab vähenema. See pole üllatav, kui arvestada, et alkohol sisaldab palju kilokaloreid, eriti lisatud suhkrutega joogid. Kui asendada alkohoolsed joogid näiteks veega, seedid vähem kilokaloreid ja kaotad aja jooksul kaalu. Ameerika ennetava meditsiini ajakirjas avaldatud uuring leidis, et need, kes tarbisid vähemalt kord kuus alkoholi, võtsid 41 protsenti suurema tõenäosusega kaalus juurde. Uuring leidis veel, et pika aja jooksul muutusid ülekaaluliseks pigem need inimesed, kes tarbisid alkoholi.

Sul võib olla puhtam näonahk

Ameerika dermatoloogia akadeemia andmetel on alkoholil otsene mõju nahale. Alkohol vähendab nahas niiskust ning pikema aja peale kahjustab nahka.

Võid paremini magada

Kui jätta kõrvale võimalus, et inimene jääb alkoholi tõttu kauaks üles, tal on hommikul pohmell ja väsimus, häirib alkohol ka uneprotsessi.

Kuigi pärast klaasi veini võib paista magamajäämine väga lihtne, segab alkohol sügavat und. Une ja alkoholi seoseid uurinud teadustöös leiti, et alkoholi joomine takistab sügavat und, mistõttu võib inimene ärgata väsinuna, olenemata sellest, kui kaua ta magas.

Tervem maks

Üks suurimaid probleeme, mida alkohol tervisele põhjustada võib, ongi maksa kahjustamine. Maks on elund, mis alkoholi töötleb ja seda lagundab. Sel põhjusel soovitatakse isegi mõõdukatel tarbijatel alkoholist mõnikord loobuda. Maksale tehtud kahju on kumulatiivne, mistõttu võib paar jooki iga päev olla sama kahjulik kui liialdavad joomingud. Pidev maksa ja seedeelundkonna kahjustamine võib viia haavandite, pankreatiidi ja tsirroosini.

Vähirisk väheneb

Pikaaegse kasuna väheneb alkoholist loobudes sinu risk haigsestuda vähki. Alkoholi seostatakse seitsme erinevat tüüpi vähivormiga: soole-, rinna-, kõriõõne-, maksa-, suu-, söögitoru- ja neeluvähiga. USA riikliku vähiinstituudi kohaselt näitavad uurimused, et mida rohkem alkoholi inimene regulaarselt joob, seda kõrgem on tema risk alkoholist tingitud vähki haigestuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles