Sellest armastatud joogist võib saada ohtliku üledoosi, mille tagajärjeks äkksurm

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvi joomisest üledoosi saada pole väga tõenäoline, aga oht kasvab energiajooke ja kofeiini sisaldavaid lisandeid menüüsse lisades. Kofeiini sisaldavad isegi teatud toidud, näiteks mõned pähkliliigid.
Kohvi joomisest üledoosi saada pole väga tõenäoline, aga oht kasvab energiajooke ja kofeiini sisaldavaid lisandeid menüüsse lisades. Kofeiini sisaldavad isegi teatud toidud, näiteks mõned pähkliliigid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kofeiini üledoosi tõttu on teadaolevalt surnud maailmas 92 inimest. Pole tõenäoline, et argine kohvi joomine viiks üledoosini, ometi suurendab samaaegne energiajookide ja kofeiinilisandite tarbimine ohtu oluliselt. Lastel ja noorukitel on kofeiini suhtes madalam taluvuslävi.

Kofeiin on erguti ehk see virgastab kehalisi protsesse, kirjutab Medical News Today. Keha ja aju vahel saatetavad signaalid levivad kiiremini. Seetõttu võivad inimesed tunda end pärast kohvi tarbimist virgemana ja on võimelised paremini keskenduma. Tõuseb ka südame löögisagedus ja kiireneb hingamine. Need nähud on tavaliselt lühiajalised ega põhjusta püsivat kahju, aga liigne kofeiini manustamine võib osutuda isegi eluohtlikuks.

Kofeiinipulbri tarvitamine võib osutuda äärmiselt ohtlikuks – üks teelusikatäis seda meelehead võib olla võrdne 28 tassi kohvi manustamisega.

Inimese keha hakkab kofeiin mõjutama, kui seda on liitris veres rohkem kui 15 milligrammi. Surmaga võib asi lõppeda siis, kui veres on kofeiini liitri kohta 80-100 milligrammi.

Kofeiini üledoosist johtuv surm saabub tavaliselt ventrikulaarse fibrillatsiooni tulemusena – südamekambrid hakkavad kokku tõmbumise asemel lihtsalt vibreerima. Kui süda ei talitle enam normaalselt, on tulemuseks selle seiskumine ja äkksurm.

Kofeiini üledoosile võivad viidata väga kiire või ebaregulaarne südametegevus, lööve, iiveldus, oksendamine, segadus, paanikahoog. Neid sümptomeid kogedes peaksid abi otsima meditsiinitöötajatelt.

Kohvi ei soovitata tarbida rohkem kui kaks või kolm tassi päevas, rasedad peaksid piirduma ühe tassiga või loobuma joogist sootuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles