Rase pole. Mis on lahti, kui päevad jäid ära?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Menstruatsiooni lakkamise taga võib olla erinevaid põhjuseid.
Menstruatsiooni lakkamise taga võib olla erinevaid põhjuseid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Amenorröa tähendab menstruatsiooni puudumist. Esmane amenorröa esineb inimestel, kellel pole päevad alanud 16. eluaastaks. Sekundaarne vorm on tabanud neid, kel on menstruatsioon ära jäänud kolme kuu jooksul.

Mis võib olla amenorröa põhjuseks, kui tegu pole rasestumise, imetamise perioodi ega menopausiga?

Östrogeen põhjustab emakaseina paksenemist, et valmistada see ette viljastatud munaraku kinnitumiseks, kirjutab Medical News Today. Kui sperma munarakuga kokku ei puutu, viljastumist ei toimu ja suur ettevalmistustöö paksenenud emaka siseseina näol visatakse kehast välja. Kui seda ei juhtu, ei toimi kõik nagu peaks, ja võib olla põhjust pöörduda arsti poole. Võimalikud põhjused võivad olla:

Rasestumisvastased vahendid

Osad tabletid võivad põhjustada mõnel kuul või täielikult menstruatsiooni ärajäämist. Eriti tihti võib seda juhtuda uute vahendite esimestel kasutuskuudel.

Vitamiinipuudus

Vilets toitumine võib mõjutada hüpatalamuse toimimist, mis võib viia amenorröa tekkeni.

Madal kehakaal

See võib samuti olla põhjuseks, miks aju vastavad piirkonnad ei tööta korralikult ega saada kehale signaale menstruaaltsükli alustamiseks ega läbi viimiseks.

Stress

Võib mõjutada keha hormonaalset taset ja põhjustada amennoröad.

Liigne treenimine

Uurimuste käigus on selgunud, et regulaarselt trenni tegevatest naistest pooled kogevad mõningasi probleeme menstruaaltsükliga.

Söömishäired

Anoreksia ja buliimia on häire sagedased põhjustajad. Menstruaalprobleemi allikas on siin kehv toitumus ja madal kaal.

Kiire kaalutõus

Suur ja kiire kaalutõus tekitab hormonaalse tasakaalutuse, mille tagajärjel jäävad päevad ajutiselt ära.

Antidepressandid

Mõned antidepressandid võivad takistada hüpotalamuse tööd, ja kui aju ei lase toota piisavas koguses vajalikke hormoone, lakkab ka menstruatsioon.

Polütsüstiline munasarjade sündroom

Seda haigust põeb maailmas kuus kuni kaheksa protsenti naistest. Sümptomite hulka kuuluvad ebaregulaarsed menstruatsioonid, ülemäärane karvakasv, raskused rasestumisel, kaalutõus, akne.

Haigus võib viia olukorrani, mil naisel on veres nii palju meessuguhormoone, et selle tagajärjel lakkab tal ka menstruatsioon. Uuringute andmel on nii suisa 80 protsendi polütsüstilise munasarjade sündroomiga naiste puhul.

Enneaegne munasarjade töö lakkamine

Munasarjad võivad lakata töötamast ka juba enne 40. eluaastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles