Uuemate antibeebipillidega kaasneb suurem tromboosirisk

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske Iisraelis läbi viidud uurimus kinnitas taas kord, et uuemat tüüpi antibeebipillidega võib kaasneda varasematega võrreldes suurem tromboosirisk.
 

330 000 naist hõlmanud uurimus näitas, et neil, kes kasutasid drospirenooni sisaldavaid pille nagu Yaz ja Yasmin, ohustas teiste pillide tarvitajatega võrreldes suurema tõenäosusega trombide teke ehk venoosne trombemboolia, vahendab Reuters.

Kokkuvõttes esines uuritavate seas ühe aasta jooksul vaid kuus trombijuhtu 10 000 pillide kasutaja kohta. Kuid drospirenooni sisaldavate pillide puhul oli risk vanemate põlvkondade hormonaalsete rasestumisvastaste tablettidega võrreldes koguni 43 kuni 65 protsenti kõrgem.

Venoosne trombemboolia ehk venoosne trombembolism väljendub enamasti jalaveenides tekkivate trombidena, kuid süvaveenis tekkinud tromb võib liikuda kopsudeni, põhjustades kopsuarteri trombemboolia. Viimane võib osutuda eluohtlikuks.

Varasemast on juba ammu teada, et antibeebipille tarvitavatel naistel on väike, kuid keskmisest veidi kõrgem trombide tekkerisk. Kuid mitmed hiljutised uuringud on näidanud, et hormoon nimega drospireroon, mida sisaldavad uuema põlvkonna pillid, suurendab riski.

Dr. Susan Solymoss Montreali McGilli ülikoolist märkis, et pillide tarvitamise üle otsustamisel on oluline arvestada ka teisi tromboosi riskifaktoreid, nagu rasvumine või kõrge vererõhk.

Uurimust juhtinud dr. Naomi Gronich lisas, et oluliseks riskifaktoriks on ka vanus. Ta märkis, et kõnealuse uurimuse järgi tõuseb trombide tekkerisk vähehaaval alates 25. eluaastast. Üle 35-aastastele suitsetavatele naistele ei soovitata aga näiteks üleüldse mingisuguste pillide tarvitamist, kuna ka suitsetamine kätkeb endas vanuse kõrval lisariski.

Ehkki varasemad, ravimitööstuse rahastatud Yasmini, Yazi ja teiste sarnaste pillide uuringud ei ole näidanud teiste pillidega võrreldes kõrgemat tromboosiriski, on seda teinud mitmed alates 2009. aastast läbi viidud uuringud.

Alles möödunud nädalal avaldas USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) uusimad tulemusi selle küsimuses.

Tuginedes enam kui 800 000 aastate 2001 ja 2007 vahel pille tarvitanud USA naise andmetele leidis FDA sarnaselt Iisraeli teadlastega, et drospirenooni sisaldavate pillidega kaasneb suurem trombide risk.

Yazi, Yazmini, Beyazi ja Safyrali tootjafirma Bayer HealthCare ütles Reutersile, et tegeleb värskete uurimistulemustega tutvumisega ega soovinud neid veel kommenteerida.
Siiski viitas Bayer oma enda uuringutele, mis ei ole näidanud kõrgendatud riski võrreldes vanema generatsiooni pillidega.

Drospirenoon on progestiin - hormoon progesterooni sünteetiline versioon. Pillide erinevad põlvkonnad erinevad selle poolest, millist progestiini neis kasutatakse.

Teise generatsiooni pillid sisaldavad levonorgestreeli või norgestreeli. Kuna need hormoonid võivad põhjustada kõrvaltoimeid, nagu akne ja suurenenud karvakasv, töötati 1980ndatel välja uued progestiinid, millega kaasneb vähem taolisi kõrvaltoimeid.

Mõned hilisemad uuringud leidsid aga, et kolmanda põlvkonna pillidega kaasnes varasematega võrreldes suurem trombirisk.

Yasmin tuli müügile kümmekond aastat tagasi. Neis pillides kasutatav progestiin drospirenoon erines varasematest, mis on tuletatud testosteroonist. Veelgi uuemate pillide puhul nimega Yaz on aga eelistena välja toodud väiksemat kaalutõusu ja paistetust kui vanemate generatsiooni pillide puhul. Samuti peaks need pillid aitama akne ja premenstruaalse sündroomi vastu.

Nii Solymoss kui Gronich kinnitasid, et naistel, kes on drospirenooniga pille pikemat aega ilma probleemideta kasutanud, pole tõenäoliselt põhjust nende kasutamise lõpetamiseks. Samuti lisas Gronich, et kõnealuse uurimuse raames oli trombide tekkerisk suurim pillide kasutamise esimeste kuude jooksul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles