Kõik saavad kaasa rääkida. Sotsiaalministeerium kogub arvamusi rahvastiku tervise parandamise teemal

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakad kepikõnnil. Pilt on illustratiivne.
Eakad kepikõnnil. Pilt on illustratiivne. Foto: Sergei Mamontov/Sputnik/Scanpix

Sotsiaalministeerium pani uue, aastateks 2020-2030 koostatava rahvastiku tervise arengukava avalikule konsultatsioonile, teatas ministeeriumi pressiteenistus.

Rahvastiku tervise arengukava 2020-2030 eesmärk on tõsta Eesti inimeste oodatavat ja tervena elatud eluiga ning vähendada ebavõrdsust tervises. Kavandatav arengukava hakkab koosnema kolmest programmist – tervist toetavad valikud, tervist toetav keskkond ja inimkeskne tervishoid.

Elame küll kauem, kuid haigena

«Uues rahvastiku tervise arengukavas paneme paika ühised eesmärgid, mille poole peame koos kõikide meie koostööpartneritega järgmisel kümnendil liikuma. Soovime, et need oleksid piisavalt ambitsioonikad, kuid samas realistlikud,» ütles sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse. «Vaatamata keskmise eluea ootuspärasele kasvule ei ole Eesti inimestele lisandunud tervena elatud eluaastaid. See tähendab, et elame küll kauem, aga haigena. Lisaks süveneb aasta-aastalt tervisealane ebavõrdsus – need ongi teravamad probleemid, millega järgmisel kümnendil silmitsi seisame.»

Arengukava tervikteksti mustandi koostamise käigus on toimunud kohtumised huvigruppide ja partnerite esindajatega. Kokku on olnud arengukava koostamise protsessi kaasatud esindajaid enam kui 40 huvigruppe esindavast organisatsioonist, teiste hulgas patsientide, arstide, arstitudengite, õdede, psühholoogide ja psühhiaatrite, ettevõtjate ja kaupmeeste, keemiatööstuse, toiduainetööstuse, apteekrite ja proviisorite, terviseedendajate, teadlaste ja kohalike omavalitsuste esindajad.

«Tänaseks juba toimunud kohtumistelt huvigruppide esindajatega oleme kogunud väärtuslikku tagasisidet ja ettepanekuid, mis on koondatud arengukava mustandiks. Sellele ootamegi arvamusi ja kommentaare alanud avalikul konsultatsioonil,» lisas Maris Jesse. «Aasta lõpuks soovime jõuda versioonini, mis on kõigi partnerite ja huvigruppidega läbi räägitud ning valmis esitamiseks Vabariigi Valitsusele.»

Juhend

Arvamusi ja kommentaare ootab Sotsiaalministeerium kuni 8. oktoobrini aadressil rta2030@sm.ee. Lisaks arengukava terviktestile on ka arengukava koostamise ajakava, lisamaterjalid ja seni toimunud arutelude kokkuvõtted leitavad sotsiaalministeeriumi kodulehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles