Õli – aknega võitluse salarelv?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Aknega on elu jooksul kimpus ligikaudu 85% inimestest, see on enim diagnoositud nahahaigus, mida põevad nii teismelised kui ka täiskasvanud. Aastaid on akne süüdlaseks peetud baktereid, liigset rasu, hormoone ja pärilikkust. Viimased teadustulemused heidavad aga akne tekkepõhjustele uut valgust.

Uurime loodusliku apteegibrändi LUMI kaasasutajalt Märt Miljanilt, mida aknehoolduses silmas pidada ja millised iganenud võtted jätta.

Aknega võitluse vallas on teadus teinud mitmeid edusamme. Mis on uut teada saadud?

Akne põhjusteks on traditsiooniliselt peetud hormoonidest tingitud rasuerituse suurenemist ning bakterit Propionibacterium acnes. Seega on võitlus keskendunud üldiselt kahele aspektile. Esiteks rasuerituse vähendamine kas hormoonravimite või naha kuivatamise kaudu ning teiseks antimikroobsed abivahendid, mis baktereid tapavad.

Uusimad teadustulemused aga näitavad, et selline arusaam akne toimimisest on mitmeti puudulik. Akne vallas on kolm peamist märksõna, millele viimase aja teadusuuringud alla kirjutavad. Need on naha mikrobioom, linoolhape ja holistiline lähenemine.

Mis siis on akne number üks põhjus ja kust alustada võitlust?

Värskemad uuringud toovad välja, et kõige olulisem akne põhjustes on rasu rasvhappeline koostis. Aknelisel nahal on rasus vähem linoolhapet ja liiga palju oleiinhapet võrreldes terve nahaga. Vähene linoolhappe hulk suurendab põletikuliste tsütokiinide hulka, mis viib liigse sarvestumise probleemideni. Surnud naharakud kuhjuvad pooris ja koos rasuga moodustavad ummistuse. Seal all õhuta ruumis hakkab paljunema bakter Propionibacterium acnes, mis omakorda põhjustab põletikulise protsessi ägenemist ja vistriku teket.

Hormoonide, peamiselt siis testosterooni tõttu, suureneb rasueritus ning toodetakse oleiinhapet üldiselt. Seega mida enam toodetakse rasu, seda madalamaks muutub linoolhappe hulk.

Lühidalt öeldes, tegelemine linoolhappe osakaalu suurendamisega rasus ning rasuerituse vähendamisega on kõige enam nö probleemi algpõhjusega tegelemine.

Kuidas rasueritust vähendada?

Rasuerituse suurenemise taga on üldiselt testosteroon, mis nahas muundatakse ensüümi abil dihüdrotestosterooniks. Just see dihüdrotestosterroon on nö kurja juur ja rasuerituse suurendaja. Oluline on astuda vahele protsessile, mis muudab testosterooni nahas dihüdrotestosterooniks. Seda muundumist takistab linoolhape, aga ka gammalinoolhape (GLA),  alfalinoleenhape ja tsink. Kõiki neid kolme rasvhapet on näiteks kanepiseemneõlis. Tsinki saab juurde nahahooldustoodetest, toidust või toidulisanditest.

Kui linoolhappel on sedavõrd suur roll, siis kuidas seda juurde saada?

Nahahoolduses soovitame kasutada tooteid, mis linoolhapet sisaldavad. Akne pole vaid rasuse naha probleem, seda esineb kõikidel nahatüüpidel, rasusel lihtsalt enim. Rasusele nahale on kõige paremad kanepiseemneõli baasil tooted, kuivale aga päevalilleõli baasil. Oluline on leida õlid, mis pole komedogeensed, kus on palju linoolhapet ja vähe oleiinhapet.

Mis on peamised vead aknehooldusel, mida tehakse?

Paljud blogid ja naisteajakirjad on täis kaheldava väärtusega tõlkeartikleid ja eksperimente seinast-seina soovitustega. Enamikul puudub neil teaduslik alus.

Kõige halvem, mida aknelisele nahale teha saab, on seda valede vahenditega või liiga palju pesta. Pestes nahalt maha seda kaitsva lipiidide kihi ja nahka kuivatades, püüab nahk olukorda taastada rasu eritamise näol. Ja see suurenenud rasu on vähese linoollhappega, mis põhjustab vaid enam aknet.

Kõige hullem asi, mida aga saate teha aknelise näonaha jaoks, on mehaaniline koorimine terakestega tootega. Väga kerge on juba põletikulist näonahka veelgi ärritada. Mehaaniline koorija koorib naha pealmist kihti, igapäevased ensüümkoorijad või AHA-BHA puhastustooted aga koorivad leebelt ja sügavamalt poori seest.

Loomulikult on mõnikord vaja ülikiiret lahendust. Tulemas oluline üritus ning siis ehk tuleb kanda kuivatavaid-antibakteraalseid tooteid otse sündmuskohale, et saada hetkega põletik alla. Aga seda tulemust, et iga hommik ärgata värske, särava ja klaari nahaga sealt ei saa. Selle jaoks on vaja süsteemselt tegeleda juurpõhjusega.

Peamine probleem akne retseptiravimite puhul on see, et need toimivad lühiajaliselt väga efektiivselt, mistõttu inimesed kasutavad neid omavoliliselt väga pikalt, jõudes lõpuks olukorrani, kus nahk on täiesti kahjustatud.

Kuidas aknelist nahka puhastada?

Aknelise naha jaoks on oluline leebe puhastamine. Hea kui ka puhastusvahend juba sisaldab linoolhapperikast õli ning kergelt koorivaid AHA-BHA happeid. See tagab, et igapäevane puhastus on kergelt põletiku ja sarvestumisprotsesside vastane ja linoolhappega nahka rikastav. Puhastustootele peaks järgneva naha pH-d neutraliseeriv näovesi.

Mis peaks järgnema puhastusrutiinile?

Niisutamine ja toitmine! Nagu eelnevalt mainitud on oluline suurendada linoolhappe hulka rasus. Lisaks aga ei tohi unustada naha muid vajadusi, eriti antioksüdante ja taastavaid ühendeid. Akneline nahk on põletikus, seal on päris palju taastada ja parandada. Aknelise nahaga soovitan proovida näiteks Lumi Tundra sarja.

Kas antibiootikumidel on üldse roll?

Kindlasti on see kohane lühiajaliselt raskekujulise akne puhul. Pikaajaline ravi peaks aga keskenduma akne algpõhjusele. Nii antibiootikumid kui hormoonravimid mõjuvad täpselt nii kaua, kui neid võetakse. Antibiootikumid tapavad bakterid nii nahal kui ka soolestikus ning hormoonsalvid pärsivad põletikulisi protsesse. Need on sümptomite leevendamiseks, mitte põhjusega tegelemiseks. Nii pikaajaline antibakteriaalne ravi kui hormonaalne ravi vaid nõrgendavad organismi ja viivad seda tasakaalust välja, kindlasti tuleb jälgida ravimite kasutusjuhendeid ja järgida infot, kui kaua maksimaalselt ravimeid kasutada tohib.

Mitmed uuringud toovad välja, et aknelisel nahal on juba mikroflooria tasakaalust väljas ja puudulik nö heade bakterite osas. Mistõttu pole mõtet sisse võtta või peale kanda antibiootikume, mis tapavad nahal või veel hullem ka seedekulglas kõik kasulikud bakterid. Sealhulgas kaua säilivad ja rohkete säilitusainetega nahahooldustooted tapavad nahal baktereid ja viivad mikrobioomi tasakaalutuseni.

Uute uuringute valguses mõistame üha enam, et organismi toimimises on meiega koos elavatel kasulike bakteritel üha suurem roll. Kõigest iga kümnes rakk meis kannab meie enda pärilikku ainet, ülejäänud on meiega sümbioosis elavad bakterid, protobakterid, viirused jms.

Mis on loodusliku aknehoolduse suurim pluss?

Linoolhappe lisamisel puudub kõrvaltoime, erinevalt akneravimitest. See taastab rasus normaalse rasvhappelise koostise, tasakaalustab ja normaliseerib naha funktsioneerimise.

Mis rolli mängib toit? Kas me sööme valesti?

Kui arenenud lääneriikides on akne täiesti tavaline, siis olukord on kardinaalselt erinev küttide-korilaste juures. Uuring Paraguay korilastest või Paapua Uus-Guinea saarerahvast oli minu jaoks üllatav – seal on akne nii teismeliste kui täiskasvanute seas pea olematu. Problemaatilist näonahka seostavad uuringud üha enam lääne elustiili ja toidulauaga. Rohkelt suhkruid, süsivesikuid ja piimatooteid mõjuvad rasu tootmisele positiivselt ning suurenenud rasu on koostiselt linoolhappevaene. Tulemuseks on rohkelt vistrikke.

Mis on suurim müüt aknega seoses? Et aknet tekitab mustus ja et õlisid ei tohi kasutada. Kui akne tekiks mustusest, siis oleks meil see pigem jalataldadel, mitte näos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles