Kesise toidulaua korral põhjustavad soolebakterid tõsiseid haigusi

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlane Kaarel Adamberg on mikrobioomi uurinud üle kuue aasta.
Teadlane Kaarel Adamberg on mikrobioomi uurinud üle kuue aasta. Foto: Liis Treimann

Paljud meie tervisehädad saavad alguse sellest, et toitumisest mõjutatud mikrobioomi ehk soolestiku mikroorganismide koosluse kasulikke baktereid on kesiselt, põletikke soodustavaid kahjulikke baktereid aga ülearu.

Ebakõlad soolestiku bakteriaalses koostises on seotud allergiate, ülekaalu, seedeprobleemide, jämesoolevähi, südame ja veresoonkonna haiguste, diabeedi, reumatoidartriidi, depressiooni ja paljude teiste terviseprobleemide tekkega. Toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse teadlane, toidu biotehnoloogia doktor Kaarel Adamberg on viimased kuus aastat töötanud selleks, et selgitada välja mikrobioomi ja tervise seoseid. Eesmärk on juba praegu igaühele kättesaadava mikrobioomianalüüsi põhjal koostada üha personaalsemaid toitumiskavasid eri vaevuste leevendamiseks või haiguste seljatamiseks. Adamberg selgitab, kui oluline on terve mikrobioom ja kuidas saab õige toitumisega toetada kasulike soolestikubakterite elutegevust ning vältida kahjulike vohamist.

Miks on vaja tasakaalus mikrobioomi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles