Kesise toidulaua korral põhjustavad soolebakterid tõsiseid haigusi

E-post prindi artikkel saada vihje loe ja lisa kommentaare

Teadlane Kaarel Adamberg on mikrobioomi uurinud üle kuue aasta.

FOTO: Liis Treimann

  • Ühekülgse toidulaua korral põhjustavad soolestikubakterid tõsiseid haigusi.
  • Mitmekesine toitumine pärsib kahjulike bakterite elutegevust.
  • Kiudainerikka dieediga saab vabaneda ka ülekaalust.

Paljud meie tervisehädad saavad alguse sellest, et toitumisest mõjutatud mikrobioomi ehk soolestiku mikroorganismide koosluse kasulikke baktereid on kesiselt, põletikke soodustavaid kahjulikke baktereid aga ülearu.

Ebakõlad soolestiku bakteriaalses koostises on seotud allergiate, ülekaalu, seedeprobleemide, jämesoolevähi, südame ja veresoonkonna haiguste, diabeedi, reumatoidartriidi, depressiooni ja paljude teiste terviseprobleemide tekkega. Toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse teadlane, toidu biotehnoloogia doktor Kaarel Adamberg on viimased kuus aastat töötanud selleks, et selgitada välja mikrobioomi ja tervise seoseid. Eesmärk on juba praegu igaühele kättesaadava mikrobioomianalüüsi põhjal koostada üha personaalsemaid toitumiskavasid eri vaevuste leevendamiseks või haiguste seljatamiseks. Adamberg selgitab, kui oluline on terve mikrobioom ja kuidas saab õige toitumisega toetada kasulike soolestikubakterite elutegevust ning vältida kahjulike vohamist.

Miks on vaja tasakaalus mikrobioomi?

Edasi lugemiseks:

Oled juba tellija? LOGI SISSEvõi

Maksetingimustega tutvumiseks mine www.zlick.it/kkk

Tagasi üles