Professor Andra Siibak: MMSi andunud toetajate moraalile Facebooki grupi sulgemine hävitavalt ei mõju (4)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
 MMS ja DMSO Eesti salajane grupp Facebookis.
 MMS ja DMSO Eesti salajane grupp Facebookis. Foto: Erik Prozes

Tartu Ülikooli meediauuringute professor Andra Siibak ütles MMSi propageeriva Facebooki grupi sulgemist kommenteerides, et viimastel kuudel on keelu saanud veel mitmed rahvusvahelised pseudoteaduslikku maailmavaadet väljendavad sotsiaalmeediagrupid. Mõtteviisi kadumisse aga Siibak ei usu.

Siibak ütles, et kindlasti on positiivne, et terviseamet sellise pöördumise tegi ja et Facebook MMSi grupi veebitegevuse peatas ning kindlasti jääb tänu sellele palju potentsiaalselt eluohtlikku ja vale informatsiooni jagamata. «Samas, kindlasti ei tähenda selle konkreetse Facebooki grupi sulgemine MMSi imelisse ravivõimesse uskujate ära kadumist või selle mõtteviisi kadu,» lisas ta. 

Professori sõnul võib eeldada, et grupi aktiivsemad liikmed leiavad endale alternatiivse veebikeskkonna, kus enda kogemusi ja mõtteviisi vahendada. «Ilmselt ei leia küll kõik Facebooki MMSi grupis liikmeks olnud kasutajad seda uut loodavat veebikodu üles, kuid grupi moderaatorite ja andunud toetajate moraalile Facebooki grupi sulgemine kahtlemata hävitavalt ei mõju.»

Viimastel kuudel on Facebooki-keelu saanud veel kümned suured rahvusvahelised pseudoteaduslikku maailmavaadet väljendavad grupid, rääkis Siibak, kelle sõnul on tegu peamiselt gruppidega, kus jagatakse alternatiivse meditsiiniga seotud uudiseid või maailmavaadet. Näiteks on Facebook sel suvel sulgenud mitmesaja tuhande või lausa mitme miljonini küündiva jälgijaskonnaga gruppe nagu Concious Life News, Nutrition Facts and Analysis, Healthy Alternative Medicine, Natural Cures From Food ja People’s Awakening. «Sulgemisotsuseid Facebook reeglina grupi moderaatoritele põhjendama ei ole hakanud, kuid peamiselt seostatakse seda inimeste tervisele ja üldisele heaolule potentsiaalselt ohtliku info jagamisega,» kommenteeris Siibak.

Facebooki on viimastel aastatel pidevalt saatnud erinevat sorti probleemid ja skandaalid, tõdes ta. «Paljud neist rääkisid Facebookis lokkavast valeuudiste, võltsuudiste jagamisest, aga ka Facebookist kui heast propakandakanalist.»

Siibak ütles, et Facebooki juht Mark Zuckerberg lubas möödunud kevadel, et Facebook hakkab jõuliselt takistama valeuudiste levikut ning võtab kasutusele uued mehhanismid, mis aitavad ebasobival sisul, sealhulgas näiteks vihakõnel, keskkonnas levida. «Sellel eesmärgi arendati välja uus algoritmidel põhinev sisuotsingut võimaldav tarkvara ning selle töö vilju kontrollivad täiendavalt veel üle palgalised inim-moderaatorid,» rääkis Siibak, kelle sõnul võttis Facebook selleks väidetavalt tööle 3000 uut inimest.

«Uus süsteem hakkas täisvõimsusel tööle suve alguses ning sellest ajast alates on platvorm jõudnud sulgeda juba üsna arvukalt selliste gruppide või kasutajate lehti, kes Facebooki põhimõtetele ja väärtustele sobivat sisu ei jaga,» ütles professor. Ta lisas, et samuti on kasutajatel endil võimalik Facebookis levivast ebasobivast sisust teada anda, nagu ka MMSi grupi puhul tehti ja tundub, et ka seda võimalust on hakatud viimasel ajal üha enam kasutama. «Ilmselt võibki viimastel kuudel toimunud kontode ja gruppide sulgemisi seostada nende kahe toimiva mehhanismi käivitumisega,» lausus Siibak.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles