Doonoritelkides koguti tänavu 1137 liitrit verd – kes sobib doonoriks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonoreid oodatakse pidevalt.
Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonoreid oodatakse pidevalt. Foto: PantherMedia/Scanpix

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse, Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuse ja Pärnu haigla veretalituse doonoritelkides loovutas sel suvel verd 2528 inimest, kes annetasid kokku üle 1137 liitri verd. Esmadoonoreid oli 422.

Vaatamata ilmaviperustele külastas kollaseid doonoritelke 3070 inimest, kellest 2528 said ka doonorina head teha ning tänu kellele said kõik vereülekannet vajanud patsiendid abi, kinnitab Regionaalhaigla verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste. 

Dr Riin Kullaste paneb kõigile tervetele ning endast ja teistest hoolivatele inimestele südamele: „Vaatamata sellele, et doonoritelkide suvi on edukalt lõppenud, kutsume kõiki inimesi, kelle vanus ning tervislik seisund lubab, regulaarselt doonoritena verd loovutama, sest paraku pole keegi meist õnnetuste ja haiguste eest kaitstud ning ühel päeval võib doonoriverd vajada keegi me lähedastest või ka me ise. “

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 15 000 patsiendile aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles