Selle vitamiini madal tase veres soodustab rinnavähi teket

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähi tekkel on seos madala D-vitamiini tasemega veres.
Rinnavähi tekkel on seos madala D-vitamiini tasemega veres. Foto: PantherMedia/Scanpix

Uue uuringu andmeil on pärast menopausi algust rinnavähi oht kõrge naistel, kelle D-vitamiini tase on madal.

Rahvusvahelise vähiinstituudi andmeil diagnoositakse 12,4 protsendil naistel elu jooksul rinnavähk, kirjutab Medical News Today. See on naistel kõige sagedasem vähidiagnoos. Suurteks riskifaktoriteks on vanus, samuti ülekaal pärast menopausi. Viimastel aastatel on seostatud rinnavähi riski ka D-vitamiini tasemega. Jaapanis läbi viidud uuringu kohaselt haigestusid kõrge D-vitamiini tasemega naised rinnavähki oluliselt vähem.

Nüüd on Sao Paulo Ülikooli teadlased jõudnud samale järeldusele, uurides naisi vanuses 45-75 eluaastat. Teadlased väidavad analüüsitulemuste põhjal, et D-vitamiin võib peatada vähirakkude kasvamise.

Uuringus osalenud 209 naisel oli diagnoositud rinnavähk ja 418 naist olid terved. Kõikidel osalistel oli menstruatsioon lakanud vähemalt 12 kuud tagasi.

Rinnavähiga naistel oli diagnoosi saamise ajal veres D-vitamiini sisaldus madalam kui nende tervetel suguõdedel. Samuti oli paljudel vähidiagnoosi saanud naistel kõrge kehamassiindeks.

D-vitamiini saab ammutada päikese käes viibimisest, toidulisanditest ja seda olulisel hulgal sisaldavatest toitudest nagu lõhe, munad ja seened.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles