Üllatav põhjus, miks võid kogeda ärevustunnet

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Vaimsest tervisest räägitakse üha rohkem. Kõige levinum probleem on ärevus, mis võib omakorda põhjustada depressiooni ja paanikahäiret. On selgunud üllatav põhjus, miks võid ärevustunnet kogeda. 

Kuigi oleme harjunud, et ärevustunne võib tekitada kõhus ebamugavustunnet ja puhitust, selgus hiljuti läbi viidud uuringus, et hoopis ebamugavustunne ja põletikulised protsessid kõhus võivad tekitada ärevust, kirjutab Glamour.

«Kui meie kõhus on põletikulised protsessid, ei omasta organism vajalikke toitaineid, keemilisi ühendeid ja ensüüme, mis on olulised, et meie vaim ja keha oleksid terved,» sõnab doktor Elke Benedetto-Reisch meditsiini- ja ilukliinikust Lanserhof.

Üks sellistest keemilistest ühenditest on näiteks serotoniin, mis reguleerib meie meeleolu, aidates kaasa ka unerütmi ja mälu toimimisprotsessidele. Usutakse, et umbes 90 protsenti kogu keha serotoniinist toodetakse kõhus. «Kui su kõht on põletikuline ja ei toimi korralikult, ei tooda su keha vajalikus koguses serotoniini ja sa võid kogeda unetust, depressiooni ja teisi vaimseid häireid,» selgitab doktor.

«Halvad toitumisharjumused nagu näiteks liiga kiiresti söömine, liiga hilja õhtul söömine ja liiga suurte koguste söömine viivad kõhu korrast ära,» hoiatab doktor Benedetto-Reisch. «Kui tunned, et kõht on korrast ära, väldi kiirtoitu, valmistoitu, alkoholi, karastusjooke, suhkrut ja vähenda gluteeni- ning piimatoodete tarbimist,» soovitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles