Uus ravimeetod: vähivaktsiin on osutunud tõhusaks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui teadlased suudavad suurendada  vähivaktsiinist kasu saavate inimeste protsenti, võib see olla osa vähiravi tulevikust.
Kui teadlased suudavad suurendada vähivaktsiinist kasu saavate inimeste protsenti, võib see olla osa vähiravi tulevikust. Foto: PantherMedia/Scanpix

Teadlased tegid uue läbimurde vähiravis. Ravist HER2 vähivaktsiiniga tõusis kliinilist kasu metastaasidega patsientidele, kellele polnud eelnevalt teostatud vähki tekitava proteiini HER2 vastast ravi.

11 patsiendist, kes said madalaima doosi vaktsiini, said sellest kliinilist kasu kuus, vahendab Science Daily. Ühe munasarjavähiga patsiendi jaoks oli vaktsiinist saadav kasu täielik ja kestis 89 nädalat, gastroösofageaalse vähiga patsient sai osalist abi 16 nädala jooksul ja nelja patsiendi haigus stabiliseerus.

Vaktsiini näol on tegemist omamoodi immuunteraapiaga, mis asub vähki hävitama, luues immuunsust HER2 proteiini vastu, mis tõukab tagant mitme vähitüübi kasvu, sealhulgas rinna-, munasarja-, kolorektaalse- ja gastroösofageaalse vähi oma.

Teadlased järeldavad tulemustest, et vaktsiini näol on tegu suure potentsiaaliga ravimeetodiga, mis kuulub kindlasti vähiravi tulevikku. Nad loodavad suurendada ravi täiendamisega inimeste protsenti, kes saavad sellest olulist kasu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles